Magyarország vár: A béke szigete Tatán

Forrás: turizmus.com

 2023. július 18. 15:14

A tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában izgalmas kultúrtörténeti utazásra hív minket az újjászületett tatai Esterházy-kastély. A császárok látogatására emlékeztető, évszámos kapun keresztül lépjünk be együtt az Esterházy család tatai rezidenciájába!

A kastély falai között a főúri életmódot felidéző tárlat fogad. A béke szigete elnevezésű, élményalapú kiállítás bepillantást enged az Esterházy család hétköznapi életébe és diplomáciai szerepébe. A család büszke volt őseire, akik a török háborúk alatt emelkedtek fel köznemesi sorból. A kiállított arcképek a kastély egykori lakóit, tulajdonosait idézik meg. A korhűen berendezett enteriőrökben szép műtárgyak mesélnek az Esterházyak múltjáról.

A felújított Esterházy-kastély Tatán

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A tatai kastélylátogatás gyermekek részére is izgalmas kaland lehet, a kiállítás tervezői ugyanis minden korosztályra gondoltak. Interaktív eszközök, játékszobák, terepasztal és babaház is várja az ide látogató családokat, akik külön számukra fejlesztett tartalmakkal találkozhatnak mind a kiállítótérben, mind pedig a digitális tárlatvezető eszközökön.

A kastély kiállítása bepillantást enged az Esterházy család hétköznapi életébe és diplomáciai szerepébe

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Esterházy II. József gróf idejében alapították meg a tatai fajanszgyárat, amelynek termékei teljesen egyedi látványosságai a kastélynak. A fajanszművesség különleges darabjai a növényeket és állatokat élethűen ábrázoló edények. Ezek közül Tata jellegzetes alkotásaiként tűnnek ki a rákokkal díszített tálak. Különlegesség a 21. századi szemmel is modernnek tűnő fürdőszobák csodás, kézzel festett delfti csempézése, eredeti kádja, rózsaszín ruszkicai márványburkolata.

Önálló kirándulás vagy akár egy balatoni nyaralás tökéletes kiegészítője is lehet egy séta az Esterházy-kastélyban, ahol egész nyáron különböző programok várják az ide látogatókat. Infó:  nof.hu/programok


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: