Magyarország vár – Dámvadak nyomában a tolnai erdőkben

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 20. 17:20

A tolnai erdők leghíresebb állata, a dámszarvas ott díszeleg Tamási címerében, nagy számban él a hatalmas vadasparkban, és az egyik legkedveltebb vadétel is. De nem csak ezért érdemes kirándulást tervezni a Siófoktól alig félórányi autóútra található kisvárosba.

Mit csináljunk?

Kezdjük a vidék felfedezését egy mesébe illő épülettel, a Miklósvári parkerdő és tavacskája szomszédságába épített Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközponttal, ahol az interaktív kiállítótérben olyan érdekességekre bukkanhatunk, mint a hangzuhany vagy a szelfifal. Az előbbi alá állva képzeletben egy szarvasbőgés helyszínén teremhetünk, és a gímszarvas bőgésében, vagy a dám barcogásában „fürdőzhetünk".

A Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpontnál kerékpárt is bérelhetünk

Fotó: Tourinform Tamási

A szelfifalnál, a dámvad életnagyságú képe mellől QR-kód segítségével küldhetjük el az állattal közös fotónkat üdvözletként Tamásiból.

Megéri felsétálni a várhegyen emelkedő kilátóhoz is, és mire felérünk, végigjárhatjuk a Dámok dobogása tanösvényt, amelynek játékos, fejtörőkkel tarkított útvonalát a Digitális Vándor nevű applikáció is tartalmazza.

A Dámok dobogása tanösvény végén kilátó vár

Fotó: Tourinform Tamási

Az erdőjárás után jólesik a csobbanás a várhegy alatt található háromgenerációs termálfürdőben, ahová a gyermekes családokat az élményelemek és a csúszda, az időseket az 52 Celsius-fokos gyógyvíz, a fiatalokat pedig főként a népszerű szaunaszeánszok és az éjszakai fürdőzések csalogatják be.

Tamási háromgenerációs fürdője

Fotó: Tourinform Tamási

A fürdő melletti ingyenes Aktív Parkot is érdemes kipróbálni, főleg ha családdal érkezünk: korosztályonkénti játszóterek, rekortán futópálya, szabadtéri trambulin és kondipark várja a mozogni vágyó kicsiket és nagyokat.

 

Ne hagyjuk ki!

Az Esterházyak egykori pompás vadaskertje, ahová egykor fél Európa járt vadászni, ma a nagyközönség előtt is nyitva álló vadaspark a magyarországi erdők valamennyi nagyvadjával. Az élmények fokozására a látogatók földbe süllyesztett leskunyhók speciális üvegén keresztül, közelről kísérhetik figyelemmel az állatokat. A park több pontján információs táblák segítenek beazonosítani a tolnai erdőségek növény- és állatvilágát.

A tolnai erdők leghíresebb állata a dámvad

Fotó: 123rf

A Dám Pontnál bérelt tandem kerékpárral akár végig is bringázhatunk a Tamási és Regöly közötti kellemes kerékpárúton, amely egy csodás vízimadár-élőhely, a Pacsmagi-tavak mellett vezet.

 

Nekünk ízlett

A hajdani vadlakomák hangulatát idézhetjük fel egy pompás dámebéddel – vadhúsleves, erdei gombás dámragu kapros túrós galuskával, desszertnek meggyes-mákos és meggyes-túros rétes – a dámvadrezervátum szívében található, legendás hírű Óbiródi Vadászházak egyikében, sőt, ha több napra érkezünk, itt kényelmes szállást is találhatunk.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: