Újra kínai tematikájú kiállítások láthatók a szegedi Móra-múzeumban

Forrás: MTI

 2024. január 25. 15:39

A téli szünet után, január 27-től ismét látogatható a Móra Ferenc Múzeum és a Vármúzeum mindennap 10-18 óra között.

Bár a csaknem 62 ezer látogatót vonzó, a Han-dinasztia korát felidéző ókori Kína-kiállítás január 7-én bezárta kapuit, a tárlat egyik egysége, az agyagkatonákat bemutató kiállítási rész még Szegeden marad.

Az anyag- és mérethű katonaszobrok egészen tavaszig láthatóak lesznek a múzeumban, így lehetősége van azoknak is megnézni a különleges tárgyakat, akik tavaly nem jutottak el a kiállításra.

De nem az agyagkatonák lesznek az egyetlen kínai témájú tárgyak a Móra-múzeumban: szombattól látható a Csen Lukács – A kínai keresztény festészet iskolateremtője című tárlat.

A Han-dinasztia korát felidéző ókori Kína-kiállítást közel 62 ezer látogató nézte meg

Fotó: Facebook

Csen Jüandu kínai festőművész keresztény motívumokat épített be munkáiba, a klasszikus kínai ábrázolások közé, ezzel létrehozva egy teljesen új, egyedi festészeti iskolát. Megkeresztelkedése után Csen Lukács néven vált ismertté: a világszerte újításnak számító ábrázolásain klasszikus bibliai témákat jelenített meg.

A múzeumban összesen tíz Csen Lukács-alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás különlegessége, hogy olyan festményeket is bemutatnak, melyeket eddig eltűntnek véltek a kutatók, és csak a korabeli sajtóban megjelent reprodukciójuk szerepelt egy-egy művészeti adatbázisban.

Az alkotások a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány gyűjteményének részei, amelyeket az Alsóvárosi Ferences Rendház és Kolostor őriz.