Rekordok: öt év turisztikai mérlege Egerben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. február 16. 10:50

Az önkormányzat városfejlesztő munkájának és a szolgáltatók összefogásának köszönhetően az utóbbi fél évtizedben rekordokat ért el Eger a turizmusban.

Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet február 15-én tartottak a városházán. Habis László polgármester elmondta, hogy 2013 óta, évről évre nőtt a látogatók száma a városban. 2018-ban a vendégéjszakák száma meghaladta a 665 ezret. A turisztikai vonzerők között a vár szerepelt az élen, de a legkedveltebb attrakciók között található az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont, illetve a Szépasszonyvölgy is.

A városvezető kiemelte, hogy a vonzó kulturális, zenei és családi programok bebizonyították a fontosságukat a látogatók csalogatásában, amelyekhez az önkormányzat jelentős támogatást biztosított. Ezek mellett nagyszabású turisztikai jelentőségű sportrendezvényeket is tartottak. Eger iránt a turistákon kívül folyamatosan érdeklődnek a külföldiek, valamint a diplomáciai élet képviselői is. Az elmúlt évek eredményeihez a szervezőmunkán kívül hozzájárult  a belvárosi rehabilitáció megvalósítása, illetve a várban elvégzett turisztikai beruházások is. Mindezek mellett a hevesi megyeszékhelyen igen fontos terület a konferencia turizmus is, ahol például az útügyi-, az adóigazgatási szakma-, vagy a Kórházszövetség képviselői találkoznak.

Az egri vár áll az élen a város turisztikai vonzerői közül

Fotó: Mentusz Károly

Az is elhangzott, hogy 2013 és 2018 között minden évben 35-45 ezer között emelkedett a vendégéjszakák száma. Az öt évvel ezelőttihez  képest a bővülés 64 százalékos. Ma már Egerben több mint 530 nyilvántartott szálláshely található. A szállodák szerepe meghatározó, de igen jelentős az egyéb szálláshelyek száma és aránya is, miután az elmúlt években ezeknek a szerepe is megnőtt. A vendégforgalmon belül a külföldiek aránya emelkedett,  2018-ban például 30 százalék körül volt. Főleg a lengyel és a cseh turisták érdeklődtek nagyobb számban Eger iránt.

2013-2018 között 64 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma Egerben

Fotó: egri önkormányzat

A  németországi kapcsolataikat is erősítik  - hangsúlyozta Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Városi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. - Az esslingeni testvérvárosi kapcsolat révén például a hevesi megyeszékhely bemutatkozott Stuttgartban. 2018-ban indult útjára a város önálló turisztikai honlapja a visiteger.com, amely négy nyelven nyújt hasznos és naprakész információkat a látnivalókról, a programokról az érdeklődőknek. Emellett Eger a jelentős nemzetközi portálokon is jelen van, ahol sokan megtalálják a város értékeit. Ennek köszönhető, hogy tavaly 25 százalékkal több vendég érkezett Ázsiából és az Egyesült Államokból. Az elmúlt évben átlagosan 2,9 vendégéjszakát töltöttek el az érdeklődők a hevesi megyeszékhelyen, a 2013-ban regisztrált 2,3-as átlaggal  szemben.

Eger legnagyobb szállásadója a Hotel Eger&Park, melynek képviseletében Harmati Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszakban is sokat kell dolgozni azért, hogy Eger látogatottsága tovább növekedhessen, vagy akár a jelenlegi kiemelkedő eredmény megmaradjon.  A hotel Észak-Magyarország legnagyobb konferencia szállodája, ahol az elmúlt időszakban fejlesztéseket valósították meg, annak érdekében, hogy a vendégkörüket bővítsék.  Ugyanakkor igyekeznek megfelelni például a kerékpáros- és a wellness turizmusban mutatkozó, egyre növekvő igényeknek is.