Sikerrel zárult a 26. CAFe Budapest

Forrás: turizmus.com

 2017. október 27. 15:12

Tizenhét napon át a feltöltődés és a kortárs művészet fővárosa volt Budapest. Idén 242 zenei, tánc-, opera-, színházi és képzőművészeti program, köztük számtalan ősbemutató és premier töltötte meg 49 helyszínen a főváros jelentős kulturális intézményeit és köztereit.

„A fesztivál idei mérlege: két és fél hét, rengeteg telt házas produkció, nagyszerű és kíváncsi közönség, valamint a fesztivállal együtt élő város, ami bizonyítja, hogy Budapest milyen ragyogó tér és közeg a kortárs művészet és kortárs alkotók számára” – összegezte Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a CAFe Budapest idén rekordszámú bemutatónak, összesen 51 új mű premierjének, magyarországi bemutatójának adott helyet. Köztük is kiemelkedő jelentőségű volt világhírű zeneszerzőnk, Eötvös Péter Multiversum című alkotása, amely a hamburgi világpremier után mindössze néhány nappal érkezett Budapestre. Megvalósulásához a fesztivál megrendelőként és koprodukciós partnerként járult hozzá. „A régió egyik legfontosabb kortárs művészeti fesztiváljaként a siker egyik kulcsa, hogy ilyen kivételes, nagy nemzetközi figyelemre számot tartó művek megszületésében nagy örömmel vállalunk katalizátor szerepet. Feladatunknak tartjuk, hogy a fesztiválközönség minden évben olyan különleges produkciókból válogathasson, amelyeket itt, nálunk láthat először” – fogalmazott Káel Csaba.

„Jó volt látni, hogy a közönség a CAFe Budapest idején belakja a teljes várost, hiszen a fesztivál keretében a főváros legfontosabb intézményei és játszóhelyei fogtak össze és gondolkodtak együtt – a kis kiállítóterektől a legfontosabb fővárosi színházakig és koncerttermekig. Ebből áll össze az igazi CAFe Budapest-élmény” – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az operatív testület tagja. A fesztivál 2017-ben nagy hangsúlyt fordított a látványos, meglepő, rendhagyó városi helyszínekre, és számtalan különleges köztéri akcióval lepte meg a Budapesten sétálókat.

A Bozsik Yvett Társulat Kodály-Ligeti estje

Fotó: Pályi Zsófia

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál missziójának szerves része, hogy integrálja a legizgalmasabb városi gondolatokat, valamint keretet ad és perspektívát teremt a városban zajló fontos sorozatoknak, kezdeményezéseknek minden műfajban. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a kultúráért felelős tárca és a főváros összefogásával, a Müpa és a BFTK közös szervezésében megvalósuló fesztivál a kulturális terület legfontosabb szereplőinek és szervezeteinek biztosít lehetőséget az együttműködésre.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2018. október 5–21. között várja majd a kortárs kultúra szerelmeseit.

További információ és a 26. CAFe Budapest napi összefoglaló videói és fotói: www.cafebudapestfest.hu