Szemétben fuldoklik Róma

Forrás: MTI

 2019. június 20. 12:58

Az olasz főváros utcáit ismét ellepte a kánikulában tornyosuló háztartási hulladék. Többen a római főpolgármester leváltását követelik.

Róma utcáin napok óta tornyosul az elszállítatlan háztartási hulladék, ami a közel 40 fokos hőségben egészségügyi vészhelyzetet is jelent. Az Il Messaggero szerint több mint 18 ezer tonna szemét halmozódott fel az olasz főváros utcáin, a belvárosban éppúgy, mint a peremkerületekben. Tele vannak az utcai tárolók, a lakosok ott helyezik el a szemetet, ahol éppen hely van. Gyakori, hogy a járdákon áll a hulladék, amelynek a szaga is egyre inkább érezhető.

A lakosok június 19-én Róma több pontján hulladéktárolókat gyújtottak fel a szeméthelyzet elleni tiltakozásként. Virginia Raggi, Róma főpolgármestere közleményben utasította el az őt hibáztató vádakat, hangsúlyozva, hogy munkáját tovább folytatja.

Hosszú évek óta megoldatlan a hulladékszállítás Rómában

Fotó: flickr.com

Az olasz fővárosban a hulladék begyűjtése és feldolgozása évek óta működésképtelen. A római szeméttelepek teljesen megteltek, a római háztartási hulladék 60 százalékát Olaszország más térségeibe és külföldre szállítják feldolgozásra. Ennek költsége tonnánként elérheti a 140 eurót.

Nem jobb a helyzet Nápolyban és Szicíliában sem.Nápolyban a külvárosban 300 méter hosszú szemétkupacot mértek. A szicíliai Catania és Siracusa városában is szerdán leállt a hulladék elszállítása a megtelt telepek miatt.