Szingapúr fényei, Ázsia ízei

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. november 23. 07:13

Kétszer 12 órás repülőút, mintegy 2500 km-es hajózás, egy különleges város, ami több mint Ázsia, s két lenyűgöző sziget, ami Ázsia a javából. Belekóstoltunk az egzotikus kontinensbe, és ízlett – földön, vízen, levegőben!

November első napjaiban indult Münchenből Szingapúr felé a Singapore Airlines gépe, fedélzetén egy csapat utazási irodással és egyetlen újságíróval, akik a Voyager of the Seas tengerjáróval tettek rövid körutazást a városállamból a malajziai Penangba, majd a thaiföldi Phuketre, ahonnan egy teljes tengeren töltött nap után tértek vissza a legendás Oroszlánvárosba.

Közös fotó Szingapúr repülőterén a Singapore Airlines csinos légiutas-kísérőivel

Fotó: turizmus.com

 

Történelmi útvonalon

A 800 kilométer hosszúságú Malaka-szoros, amelyen az indulás után a Voyager szelte a habokat, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala, az Indonéziához tartozó Szumátra és a Maláj-félsziget között húzódik. Néhány éve még kalózok fosztogatták itt a tartályhajókat, nem véletlenül, a kereskedelmi útvonalon rekord mennyiségű, napi 15 millió hordó olaj halad át Kína, Japán és Indonézia felé.

Ez a tény akár némi izgalmat is hozhatott volna az utazásba, de mára a kalóztámadások gyakorlatilag megszűntek, az elmúlt hónapban mindössze a Malaka-szoroson tömegével átúszó vaddisznók borzolták a maláj partokon nyaralók kedélyeit.

Így hát a tanulmányút alatt nagyobb esélyünk volt osztriga-túladagolást kapni a pazar lakomák során, mint kalózok vagy akár vaddisznók martalékává válni.

Kereskedelmi hajók történelmi útvonala a Szingapúri-szorosnál, amely a Dél-kínai-tengert és a Malaka-szorost köti össze

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

 

Úszó élményváros

A Royal Caribbean International flottájához tartozó, a közelmúltban felújított Voyager of the Seas észrevétlenül suhant ki a szingapúri kikötőből, az utasok már elfoglalták kabinjaikat, s csak egyetlen kötelező program maradt számukra, a 10 perces mentőoktatás, amely után szabad volt a pálya az úszó óriás mind a 15(!) fedélzetén (12 emelet magasságig lift visz fel).

A hajó fedélzeti magazinja (Cruise Compass) minden nap új kiadásban ajánlotta a programokat, s ez valóban jó iránytűnek bizonyult azok számára, akik első alkalommal léptek egy ilyen hatalmas, több mint 3 ezer utast, s majd’ feleannyi személyzetet befogadó úszó monstrumba.

Itt az élmények emeletenként változnak, a lenti szinteken színház-, mozi-, és konferenciatermek, feljebb kaszinó, fotógaléria, bárok, különtermek és könyvtár fogadja az érdeklődőt, majd a 11. szinttől megnyílik a tér, s csodálatos panorámával csalogat a wellnessrészleg, a különböző medencék, a fitneszterem, valamint az Adventure Ocean nevű gyermekélményközpont.

A 13. emelet valóságos szabadtéri sportcentrum, kosárlabdapályával, minigolffal, óriáscsúszdákkal, mászófallal és a népszerű szörfszimulátorral, a Flowriderrel.

Fürdőzők és napozók kedvence a 11-es és a 12-es deck a Voyager of the Seas fedélzetén

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A hajó két legforgalmasabb pontja az 5. emeleti Royal Promenade – ahol kávézó, ír pub és világmárkák boltjai sorakoznak – az önmagában is lenyűgöző „utcán" folyamatosan zajlik az élet, számos vidám össznépi happening helyszíne.

Ahogy a 12-es deck is, amelyen futópálya és az óriáskivetítő mellett napágyak százai sorakoznak. A trópusi hőség miatt itt leginkább egy hajnali vagy egy esti séta a legkellemesebb, egy csodálatos napfelkeltét, vagy egy naplementét mindenképp megér.

A tengerjáró impozáns, háromszintes főétterme

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A kulináris élvezetekről semmiképp sem szabad megfeledkezni, erre nagy hangsúlyt fektetnek: a svédasztalos jellegű étteremtől (ahol szinte a nap 24 órájában van mit enni) a háromemeletes, a Titanic hangulatát idéző ültetett étteremig, valamint a meghittebb hangulatú, speciális vendéglátó-egységekig minden kategória elérhető, s a konyhák leginkább a nemzetközi jelleget viszik, természetesen ázsiai hatással.

S ahogy nappal, úgy a késő esti órákban sem unatkozunk az ütős showműsorok révén, legyen az jégrevű, Broadway-ritmusok, vagy a Queen halhatatlan rockslágereinek egyvelege.

 

Penang két arca

Az első valódi kultúrsokk maláj földön, Penangon ért minket, ahol egyszerre tapasztalhattunk szédítő magasságot és víz közeli cölöpromantikát.

Zenés köszöntés Penang kikötőjében

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A szigeten – mely nevét a bételdióról kapta – évszázadok óta együtt él kínai, thai, burmai, Fülöp-szigeteki, Srí Lanka-i, japán, örmény, iráni, indiai, pakisztáni bevándorló, valamint sok európai is, főként a hajdani gyarmatosítók országaiból. Békében élnek egymással, s a sokféle nyelv mellett főként a helyi angolt, a manglisht beszélik. Vallási toleranciájuk is magától értetődő, harmóniában megfér egymás szomszédságában a keresztény, a buddhista, az iszlám és a hindu templom.

A legtöbb turista itt a világörökség részét képező Georgetownba látogat el, amelynek gazdag építészeti hagyatéka egyfajta nosztalgiát ébreszt a hajdani gyarmati idők iránt.

A kis Indiának nevezett városrész és a kínai negyed színes, kétszintes házaiban éttermek, étkezdék, kézműves műhelyek, boltok sorakoznak. Egyikükben megkóstoltuk a kínai és a maláj konyha speciális helyi elegyét, a nyonyát, melynek számomra a legegzotikusabb fogásai, a banánlevélbe tekert haldarabkák (otak-otak) voltak.

Jellegzetes nyonya ételek, a banánlevélbe halszeleteket csomagoltak

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Mondhatnám jelképesen, hogy a város a „fellegekbe repít”, de le is húz, s ezt csak az érti meg, aki lenéz az üvegaljú Skywalkról a KOMTAR-torony 65 emeletes magasából (átadásának évében, 1986-ban egész Ázsia második legmagasabb felhőkarcolója volt, ma már csak Malajziában 10 épület előzi meg), utána pedig tesz egy sétát az úgynevezett Clan Jetties negyedben.

Utóbbi helyszínen több évszázada odatelepült kínai klánok leszármazottjai élik szegényes hétköznapjaikat cölöpökön álló faházakban, melyek közül néhány ajándékboltként is funkcionál. Bizarr élmény belesni otthonaikba (ahol a televízió egyenrangú a szentéllyel), azt még eltűrik – tudják, hogy ők is a látvány részei –, de a fotózást már kevésbé.

Kínai templom Penangban, tetején az elmaradhatatlan sárkányokkal

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

 

Rejtőzködő luxus Phuketen

Thaiföld legnagyobb szigete, Phuket felfedezéséhez természetesen nem elegendő az az alig egy nap, amennyi egy tengerjáró hajó utasának rendelkezésére áll, itt is csupán benyomásokat szerezhettünk.

Épphogy csak megmártózhattunk a thai miliőben, méghozzá a Coconut Island nevű magánszigeten, ahol hamarosan luxus resort nyílik Island Escape by Burasari néven. A hamisítatlan nászutas elvonulóhely 40 villája a teraszos domboldalra kapaszkodik, és bújik meg a trópusi növényzetben, gyönyörű panorámát kínálva az Andaman-tengerre és a közeli szigetekre.

A The Pavilions Phuket elegáns villái a trópusi erdőben

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Phuket egy másik rejtőzködő hotelcsodáját is felkerestük: a The Pavilions Phuket a sziget egyik legmagasabb pontjáról tekint le a lenyűgöző tájra, 360° Bar elnevezésű koktélteraszán érdemes kivárni a naplementét.

 

Szingapúr mindent visz!

A négynapos hajóút előtt és után is eltöltöttünk másfél-másfél napot Szingapúrban, melynek különleges esti fényei ragadtak engem magukkal leginkább.

Amikor elbűvölt minket Sentosa szigetén (a városállamnak több mint 60 kis szigete van) az esti tengerparti Wings of Time show, amely a vízi-, a lézer- és a tűzijáték látványos mixe volt, akkor még nem sejtettük, hogy kétszeresen nyűgöz majd le minket a Gardens by the Bay mesterséges szuperfáinak zenés esti fényjátéka, majd háromszorosan körözi le mindezt a Marina Bay Sands tetején, a Cé La Vi (igen, ők így írják!) Skybarból elénk táruló, fényárban úszó város pompája, miközben Singapore Sling koktélt kortyolgatunk.

Singapore Sling koktéllal koccintunk a Marina Bay Sands tetején, a Cé La Vi Skybarban

Fotó: Singapore Airlines

Míg a rendkívül sokarcú várossal ismerkedtünk (attrakciókban nincs hiány a tradicionális kínai és indiai negyedektől a világhírű állatkerten át a Universal Studiosig), próbáltuk megfejteni sikertörténetének titkát, mi az, ami ezt a nem csak földrajzi értelemben vett szigetet annyira különlegessé teszi? Hiszen mind gazdaságát, mind az ott élők életminőségét tekintve is irigylésre méltó, világviszonylatban is.

Köztudott, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében ott van a világ első 10 országa között, az utcák tökéletesen tiszták, a közvécék makulátlanok, a csapvíz iható, a közbiztonság pedig kiváló, gyakorlatilag nincs bűnözés, sőt korrupció sem. De szigora is közismert: a rágógumizásért ugyanúgy büntetés jár, mint a szemetelésért, a kábítószer fogyasztását/terjesztését akár halálbüntetéssel is sújthatják.

A Gardens by the Bay mesterséges szuperfáinak zenés esti fényjátéka

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Az 1965-ben kezdődött és a mai napig felfelé ívelő szingapúri csoda a filozófus, ügyvéd és államférfi, Li Kuang-jao nevéhez fűződik, aki az ország első miniszterelnöke volt, s elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Szingapúr globális kereskedelmi és pénzügyi központ lett, s nem utolsósorban a világ második legnagyobb kereskedelmi kikötője. Itt a Raffles, a Merlion és a Marina Bay Sands nem csupán ikonikus látványosságok, hanem fogalmak, a város történelmének meghatározó mérföldkövei.

Csoportkép a Coconat Islanden

Fotó: Singapore Airlines

Köszönet az út szervezéséért a Royal Caribbean Cruises hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft.-nek, a Singapore Airlinesnak, az Outpost Hotel Sentosának, a Hotel Jen Tanglin Singapore-nak és a Szingapúri Turisztikai Hivatalnak.