Sarkvidéki állatokat bemutató kiállítás és korcsolyapálya nyílt a Természettudományi Múzeumban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. november 18. 11:24

Az Északi-sarkvidéken, a tundrán és az Antarktiszon élő, veszélyeztetett állatok preparátumai, valamint a legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói láthatók a Magyar Természettudományi Múzeum új kiállításán, amellyel egy időben egy beltéri, plasztik korcsolyapályát is átadtak a gyerekeknek.

A pénteken megnyílt tárlattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitással érinti a sarkvidéki területeket. Az Északi-sarkvidéken a jég visszahúzódása rengeteg – a tárlaton is megtekinthető – faj élőhelyét veszélyezteti, de az Antarktiszt szintén sújtják ezek a folyamatok – mondta el Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója a megnyitón.

A február 18-ig látogatható időszaki tárlaton 16 állatot, többek között a Déli-sarkvidéken élő serényes oroszlánfóka és Humboldt-pingvin, az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve, a tundrán megtalálható alaszkai farkas és rénszarvas preparátumait, valamint a legutolsó jégkorszak idején élt gyapjas mamut és dél-amerikai kardfogú tigris rekonstrukcióit láthatják az érdeklődők.

Az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve preparátumai is láthatók a múzeum új tárlatán

Fotó: MTI / Soós Lajos

A helyszínen megnyílt, 13-szor 13 méter nagyságú plasztik korcsolyapályával a múzeumba látogató gyerekeknek újabb lehetőségük nyílt a játékra és a mozgásra – emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy a kiállítást a múzeum saját erőforrásából valósította meg.

A múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban, ezért a korcsolyapályát környezetbarát, fenntartható eljárással készítették: a műanyag lapokból összeállított sporteszköz síkosságát egy speciális anyaggal, a növényi alapú glicerinnel való kezelése adja – hangzott el a pénteki eseményen.

Anheuer Gréta a Diótörő a jégen című produkció bemutatóján a beltéri, plasztik korcsolyapálya megnyitóján a a Magyar Természettudományi Múzeumban

Fotó: MTI / Soós Lajos