1000 eurós egészségturisztikai utalvány 60 év felettieknek?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 05. 16:53

Az Európai Fürdőszövetség (ESPA) egészségturisztikai programot indítana szeptembertől 60 év felettieknek betegségmegelőzési és rehabilitációs céllal.

A programot már bemutatták az Európai Parlamentben, hamarosan előterjesztés is készül belőle – tájékoztatta lapunkat Mezősi Csilla, az ESPA főtitkára.

Amint az a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, az ESPA álláspontja szerint a koronavírus-járvány során is bebizonyosodott, hogy a megfelelően erős immunrendszerrel rendelkező személyeket sokkal kevésbé veszélyezteti a kór, mint a legyengülteket.

A Hévízi-tóban fürdőző nyugdíjasok. Magyarország minden bizonnyal nyertese lehetne az ESPA programjának

Fotó: 123rf.com

A szakmai szövetség álláspontja szerint a balneológia területén sikeresen lehetne felvenni a harcot a kórral, amely megfelelő módon ki tudná egészíteni a gyógyszeres kezeléseket.

Hozzáteszik, hogy az európai gyógyhelyeken, gyógyfürdőkben és gyógyhotelekben felkészült és tapasztalt orvosi személyzet dolgozik, a fürdők környezete, a parkok, a tiszta levegő és a zajszennyezés hiánya mind olyan tényezők, amelyek elősegítik a gyógyulást vagy segítik a betegségek megelőzését.

Az a tény is bizonyított, hogy a fürdőterápiák hozzájárulnak a betegek gyorsabb felépüléséhez és javítják a páciensek életminőségét. Mindezek alapján arra hívják fel a figyelmet, hogy az orvosi kezelések terén is érdemes lenne a fenntartható módszereket a középpontba állítani.

Ezért a következő javaslatot teszik: induljon turisztikai program a 60 év feletti európai állampolgárok részére, amelynek középpontjában az egészség és a prevenció állna.

Mivel 2020 márciusa óta Európában gyakorlatilag leállt a turizmus, és az egész szektor a túlélésért küzd, a 60+ egészségprogram segítene a turizmust talpra állítani, miközben a balneológia jóvoltából hozzájárulna a korábbi betegek rehabilitációjához, illetve az egészségesek immunrendszerének erősítéséhez.

A program révén két legyet lehetne ütni egy csapással: csökkennének az egészségügyi kiadások, ugyanakkor bevétele származna a turizmusnak, ráadásul mindez vidéki régiókban járulna hozzá a munkahelyek megtartásához, a helyi gazdaság élénkítéséhez.

A javaslat szerint a programban részt vevő személyek fejenként 1000 euró értékű utalványt kapnának, amelyet egy naptári éven belül tudnának felhasználni 2020 szeptemberétől. A vouchert minimum 7 napos üdülésre lehetne igénybe venni európai gyógyhelyeken – fürdőhelyeken, illetve klimatikus gyógyhelyeken.

A szövetség szerint azért kellene a 60 feletti korosztályt célba venni a programmal mivel őket érintette a leginkább a koronavírus-járvány.

Ráadásul, mivel a vakcina kifejlesztése még várat magára, azért a legveszélyeztetettebb korosztály immunrendszerének erősítése mindenképp hatékony felkészülést jelenthet a járvány esetleges későbbi visszatérése esetén.