Az online szobatükör előnyei és az MSZÉSZ idei tervei

Forrás: turizmus.com

 2018. április 11. 17:00

Ez a két téma állt a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány e havi sajtóreggelijének középpontjában.

A rendezvény első felében Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy keddi, téves információkat tartalmazó sajtóhírre utalva ismertette az online szobatükör bevezetésére vonatkozó elképzeléseket. Mint elmondta, a törekvéseket az motiválja, hogy a szálláshelyek által rögzített adatokra támaszkodva pontosabb és valós adatok álljanak rendelkezésre a vendégéjszakák számáról, arról, hol és mennyi turista tartózkodik az országban, a külföldiek honnan érkeztek stb., illetve látni lehessen például az előfoglalások állását is. A számok ismeretében gyors, célzott marketingakciókat lehetne indítani a küldő országokban a telítettség növelésére, és azok hatása is mérhetővé válhat.

Ennek érdekében azt tervezik, mondta, hogy szakmai konzultációkat, egyeztetéseket követően 2019. januárjától tesztüzemmódban, önkéntes alapon kezdetét veszi az online szobatükör alkalmazása. Ehhez elengedhetetlen a szállodákban és más szálláshelyeken működő szoftverek fejlesztése, hogy lehetővé váljon az adatok szinte napi szintű összegyűjtése. A fejlesztés alatt álló program a legjelentősebbnek tekinthető az MTÜ vezérigazgatójának szavai szerint, hatása néhány gombnyomással igen jelentős lehet. Ennek részeként a kisebb szálláshelyekre gondolva kidolgoznak egy okostelefonra letölthető applikációt, amelynek használatát az állam ösztönözné. A rendszer nemcsak a folyamatok követését és a központi tervezést segítené, hanem a szállásadók is hasznos információkhoz juthatnának az összegyűlt adatokból saját működési területük forgalmával, összetételével, annak növelésével kapcsolatban.

A szobatükörhöz kötik a működési engedélyt

Fotó: turizmus.com

Guller Zoltán rámutatott: a működési engedély kiadását az online szobatükör alkalmazásához fogják kötni, így azt biztosan kötelező lesz a Kisfaludy Program keretében jelentős anyagi támogatásban részesülő több mint 800 panzió számára. Mint mondta, hasonló anonim rendszer az Európi Unió számos országában működik – a cél mindenütt a valós piaci helyzet ismerete, a felgyorsult folyamatokról csak így kapható reális és aktuális kép. Az internetes rendszer bevezetésének nyilvánvaló, járulékos előnye az ellenőrizhetőség, az ágazat tisztulása és az adóbevételek növekedése, ugyanis jelenleg az egyéb kategóriájú szálláshelyek (hostelek, vendégházak, falusi vendéglátók stb.) mintegy 50-60 ezer szobájának forgalma tartozik a szürke zónába. Várakozásai szerint az online szobatükör alkalmazása 2020-2022 között válhat általánossá.

Ezt követően Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke emlékeztetett arra: a Kisfaludy Program kapcsán a kiemelt turisztikai helyeken az MSZÉSZ feladata a panziók átvilágítása, minősítése is, mivel a panzió védjegy tulajdonosa a szállodaszövetség. Szakembereik azt tapasztalják: nagy szükség van a fizikai megújulásra és a szakmai nevelésre egyaránt. A tisztulási folyamatot elősegítheti egy felhasználóbarát szoftver kidolgozása, akárcsak a szabálykövetés, ami kihathat a munkavállalói piacra is. Ami a fővárost illeti, a szövetség változatlanul óriási lehetőséget lát az üzleti, konferenciaturizmus fejlesztésében, az infrastruktúra – így pl. a repülőtér kötött pályás megközelítése – terén elengedhetetlen az állam közreműködése. Mint Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke rámutatott, rendkívül jól költő vendégrétegről van szó, a MICE-turizmus fellendítése közös cél.

Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke a tavalyi éttermi áfacsökkentés kapcsán elmondta: szeretnék, ha azt idén valamennyi alkoholmentes italra kiterjesztenék, amire „halvány ígéretet” kaptak. Kiemelte: pozitívak a tapasztalatok, ezért szakmai szervezeteik támogatják és kérik az adóelkerülés, a fekete alkalmazás szigorú büntetését. Hamarosan ajánlásokat állítanak össze az éttermek számára pl. a regionális alapanyagok felhasználásával, a reggelik és a félpanziós ellátás milyenségével kapcsolatban, és továbbképzést szerveznek a séfeknek és a cukrászoknak.

Mint az idei évvel kapcsolatban elhangzott, az MSZÉSZ a belföldi turizmus terén 8-10%-os pluszra számít – e téren a hosszú hétvégék, és az egyre tudatosabbá váló, kedvezményes előfoglalási gyakorlat, illetve a SZÉP-kártyával való fizetés ad lendületet. Budapesten is jól indult az év – a februári, belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma például 17%-kal nőtt, ami arra utal, hogy divat néhány napra vidékről a fővárosba jönni –, és arra számítanak, hogy a sok idei rendezvény és az utolsó pillanatban történő foglalások összességében a tavalyihoz hasonló mérleget eredményeznek majd.

A Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) és az MSZÉSZ intenzív együttműködést folytat az utánpótlás, a szakma népszerűsítése, a továbbképzések és a kurzusok terén. Mint Princzinger Péter, az MTSZ elnöke kiemelte: fontos a szakma vonzóvá tétele, és az is, hogy visszacsábítsák azokat, akik külföldön szereztek tapasztalatokat. Arra számít, hogy a beígért áfacsökkentés béremelést von majd maga után, cél az ágazatban dolgozó 370 ezer fő tovább- és átképzése, fejlődésének támogatása.