A fenntarthatóságra alapoznak a MICE új irányelvei

Forrás: turizmus.com

 2023. december 15. 09:30

Átfogó, a magyar hivatásturisztikai szektor kollektív fenntarthatósági irányelveit összefoglaló dokumentumot fogadott el a szakma jeles képviselőiből álló grémium.

A Budapest Convention Bureau által előkészített és neves nemzetközi szakértők segítségével kidolgozott akciótervet a BUDCB decemberi fórumán írták alá a megjelent kiemelt turisztikai szolgáltatók delegáltjai.

A kollektív irányelvek 2027-ig határozzák meg, hogy hazánkat fenntartható célpontként pozicionálják a rendezvényszervezés terén. A fenntarthatóság szerepe ugyanis fokozatosan nő az üzleti utazások során.

Napjainkban a fenntarthatóság központi kérdéssé vált, az utazók világszerte ébrednek rá az turisztikai szektor által generált ökológiai lábnyom mértékére. A legtöbben tudatosan választanak utazási desztinációt, az üzleti utazók körében is ez stratégiai döntési szempont. Az American Express Global Business Travel, a neves amerikai B2B platform által végzett felmérés szerint a hivatásturisztikai utazók 83%-a a fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyezve szervezi a találkozókat és a rendezvényeket.

A hivatásturisztikai szektor jelentőségét fémjelzi, hogy bővülését 7,5%-ra becsülik 2023 és 2030 között. A piac éves értékét tavaly 876,42 milliárd USD-ben határozták meg.

Balról jobbra: Lippai Ildikó, Opitzer Ágnes (Hungexpo), Kollár Cecília (Contact Tours), Endrész István (VEG), Szégner Zsuzsa, Somlyai Zoltán (BDPST), Kenderesy Nadin (Eventrend), Mogyorósi Tünde (Cityrama), Benyhe Ildikó (Congressline) és Molnár-Győri Noémi (MTÜ)

Fotó: MTÜ

A Budapest Convention Bureau elkötelezetten támogatja a MICE szektor szereplőit abban, hogy lépéseket tegyenek az éghajlatváltozás mérséklése érdekében. A cél az, hogy Magyarországot a fenntarthatóság iránt elkötelezett desztinációként tartsák számon. Ennek fényében a BUDCB egy nemzetközi turisztikai és térségi fejlesztésekre szakosodott tanácsadó vállalattal vette fel a kapcsolatot az ország átfogó hivatásturisztikai területet érintő fenntarthatósági jövőképének, illetve stratégiai célok kidolgozásának érdekében.

A szakmai fórumon bemutatott MICE fenntarthatósági irányelveket az együttműködés során feltárt lehetőségekkel, valamint a hazai szakma tapasztalataival együtt fektették le. A megalkotáshoz pedig felhasználták a novemberben megrendezett fenntarthatósági workshop, valamint azon kérdőívek eredményeit, amelyeket a közelmúltban a hazai szolgáltatók töltöttek ki.

A szakma és a BUDCB együttes célja, hogy mind a desztinációk, mind a hazai szolgáltatók fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezzenek, amelyre egységes ajánlási rendszert dolgoznak ki.

Mindez növelheti a szolgáltatók versenyképességét, ami a konferenciák, kongresszusok szervezési jogának elnyerésére benyújtott pályázatok elbírálásakor kiemelt jelentőségű lehet. Ugyan a hazai hivatásturisztikai szolgáltatók egy része már kézzelfogható kezdeményezéseket tett a műanyaghasználat csökkentésére, a lokális beszerzés előmozdítására, valamint a kulináris fenntarthatóságra és a közösségi szerepvállalásra koncentrálva, a BUDCB célja az, hogy minél szélesebb körben vonja be a szakmai szereplőket, valamint megkönnyítse a zöldebb út kiválasztásának folyamatát.

Balról jobbra: Benyhe Ildikó (Congressline), Kanel Judit (Continental Travel/ MABEUSZ), Adorján Abigél, Molnár-Győri Noémi, Szégner Zsuzsa, Lippai Ildikó (MTÜ), Oszkó-Jakab Natália (MTPA) és Szűcs Balázs (MARESZ)

Fotó: MTÜ

A fenntarthatósági irányelveket a társadalmi, környezetvédelmi, gazdasági és kormányzati célok mentén alakították ki. A tervek szerint a megvalósításukat két lépcsőben, 2025 és 2027 év végéig tűzték ki. A fórumon bemutatott kötelezettségvállalás célja, hogy olyan keretrendszer jöjjön létre a magyarországi MICE érdekcsoportok számára, amelyben közösen vállalják a fenntarthatóság gyakorlatba építését.

A fenntarthatósági irányelveket a Budapest Convention Bureau mellett a következő partnerszolgáltatók írták alá: PCO, DMC, ügynökség és transzfer szolgáltató oldalról a Contact Travel & Incentives, a Congressline, a HD Group és a Cityrama, catering oldalról az Eventrend, szállodák és rendezvényhelyszínek képviseletében a BDPST Group és a HUNGEXPO, valamint AV részről a Visual Europe Group képviselői.

Az irányelveket a https://budcb.hu/kezdolap/sustainability-guideline/ honlapon olvashatják.