Félmilliárdos támogatás a szentgotthárdi templom felújítására

Forrás: turizmus.com

 2017. április 12. 17:41

A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását. A támogatásból befejeződhet Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának évek óta tartó, teljes körű a felújítása.

A bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg a karzat felújítása zajlik, ezzel májusra készülnek el. A most megítélt támogatásból megtörténhet a főhajó teljes körű felújítása, megújulnak a mennyezeti freskók, a templomban lévő szobrok és a gyóntatófolyosó bútorai.

A rekonstrukciós munkálatok a plébánia számításai szerint még legalább két évig tartanak.

Nagyboldogasszony-plébániatemplom

Fotó: Vasi Értéktár

A templomhajó mennyezetén található az a híres – szintén restaurálásra váró – Dorfmeister-freskó, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg. Érdekessége, hogy eredetileg Matthias Gussner festette meg a témát, ami később annyira megtetszett Dorfmeister Istvánnak, hogy ráfestette saját művét, így valójában egyedülálló módon két freskó van egymás fölött. Emellett megújulhat a négy barokk mellékoltár és a szószék, valamint a templombelsőben található 32 intarziaberakásos pad is.

Az 1779-ben felépült barokk stílusú ciszterci Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítása 2008-ban kezdődött meg.