Forrásallokációs vizsgálatok a Balatonnál

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. január 20. 11:07

A turizmus hosszú távon is fenntartható működéséhez társadalmi-gazdasági és környezeti szempontból is megalapozott fejlesztésekre van szükség.

A Turizmus Bulletin 2020/2 számában megjelent „Területileg kiegyensúlyozott vagy kiegyensúlyozatlan turisztikai fejlesztések? – Turisztikai forrásallokációs vizsgálatok a Balatonnál” című tanulmányban Horváth Zoltán és Alpek B. Levente összehasonlította az európai uniós forrásokból megvalósult fejlesztéseket a Balaton régió desztinációfejlesztési célkitűzéseivel.

A desztináció szemléletű megközelítés a turisztikai fejlesztési célokat összefoglaló stratégiai dokumentumban, a jelenleg érvényben lévő Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ban is kiemelt szerephez jutott. Ezt alapul véve a szerzők a kutatás során a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet határaihoz igazították a vizsgálatot.

A régió a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül, 2007-2013 között elkülönített forrásokat kapott, így ennek az időszaknak a részletesebb elemzésére került sor a tanulmányban.

Elsősorban a part menti települések forráselnyelő képessége volt hangsúlyos, mutat rá a tanulmány

Fotó: 123rf.com

A forrásallokációs eljárások vizsgálata alapján a tanulmány rámutat arra, hogy a fejlesztések jelentős térbeli különbségeket mutattak, elsősorban a part menti települések forráselnyelő képessége volt hangsúlyos.

A kutatás eredményei alapján a turisztikai célú fejlesztésekre szánt források 55,0%-át Veszprém, 22,5%-át Somogy, illetve szintén 22,5%-át Zala megye kapta a vizsgált időszakban.

A forrásallokációs vizsgálatok lehetővé teszik, hogy a megvalósult fejlesztések eredményeit összevethessük az országos és regionális fejlesztési koncepciókban és stratégiákban kitűzött célokkal, ezzel biztosítva a jövőben tervezett projektek megfelelőkivitelezését.

Az eredmények szemléltetése és a területi különbségek bemutatása céljából a szerzők tematikus térképeket is készítettek, melyet a tanulmány eredményei között részletesen ismertetnek.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.