Megnyílt az ITB Berlin

Forrás: turizmus.com

 2019. március 06. 19:18

Idén március 6 -10-éig újra a turizmusé a főszerep a Messe Berlin pavilonjaiban.

Immár 53. alkalommal nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb utazási vására. A 26 pavilonban kiállító tízezer cég, 181 országból és régióból érkezett, hogy bemutassa a legfrissebb turisztikai termékeit és a világturizmus szakmai trendjeit.

80%-uk érkezett Németországon kívülről. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, mintegy 100 ezer látogatót várnak a szervezők, akik széles körű betekintést nyerhetnek a világ turisztikai kínálatába. A kiállítás idei, hivatalos partnerországa Malajzia, amely a világvásár kedd esti nyitó és a hétvégi záró fogadását szervezi.

A kiállítás idei, hivatalos partnerországa Malajzia

Fotó: turizmus.com

A Messe Berlin ügyvezetője, Christian Göke szerint az ITB Berlin a bizonyíték rá, hogy  a digitális korszak ellenére a hagyományos szakmai vásárok sikeresek lehetnek. "Gyorsan reagálunk a szakmai trendekre, míg ugyanakkor a meglévő formát is tovább fejlesztjük" Nagyon jó példa erre a Technologia, Tours&Activities szegmens megjelenése az ITB-n. Ezzel együtt a szakmai vásáraink globális branddé fejlődtek. Az idei vásáron jelentették be az ITB India indulását, melyet a Bombay Exhibition Centerben, Mumbaiban szerveznek meg 2020-ban.

2019-ben először kínál platformot a TTA (Technology, Tours&Activities) szegmensnek a kiállítás, ahol mind a nagy szereplők, mind a kis startup-ok be tudják mutatni új, innovatív termékeiket. Workshopok és találkozók formájában kaphatnak első kézből információkat a szakmai látogatók 3 napon keresztül a 7.1 és 6.1 kiállító terekben.

A Szaúd-Arábiai Általános Befektetési Hatóság első alkalommal képviselteti magát az ITB-ben.  Omán 2020-ban kiemelt partner lesz, ezért jelentős kiállítási területet foglal el, igazolva a turizmus növekvő gazdasági jelentőségét az országban. A kínai kiállítók száma is gyorsan növekszik. Az ITB Berlin már negyedik éve rendezi az úgynevezett Kínai éjszakát, ahol a látogatókegyre  többet tudhatnak meg a kínai utazási piacról, eszmecserét folytathatnak, és új kapcsolatokat létesíthetnek.

Az a&o hotellánc standja, amely októberben Magyarországon is szállodát nyit

Fotó: turizmus.com

Ausztrália, Afrika, Dél- és Latin-Amerika utazási piaca tovább bővül. Az afrikai országok közül Egyiptom és Namíbia kap kiemelt figyelmet. Első alkalommal vesz részt néhány Karib-szigeteki kiállító, köztük Curacao, Barbados, Belize és El Salvador. Peru és Ecuador a szokásosnál is impozánsabb standdal jelenik meg, Venezuela megduplázta kiállítási területét.  Ami az USA-t illeti, a foglalások a tavalyi évhez hasonlóak, és így megszűnik az úgynevezett „Trump-hatás”. Ami Európát illeti, az orosz képviselet nagyobb, mint valaha. Az európai újdonságok közé tartozik a St. Helena sziget, ahol Napóleont száműzték. Portugália virágzó idegenforgalmi ágazata meggyőző módon képviselteti magát a vásáron.

Ebben az évben számos utazásszervező és utazási iroda rukkolt ki látványos kitelepüléssel.  Ezek közé tartoznak az Alltours, az Urlaubsguru utazási honlap, valamint a Scenic Luxury Cruises & Tours svájci luxushajó üzemeltető.

Soha nem volt ilyen fontos  a turisztikai háttér technológiák  megismerése, beleértve a foglalási és fizetési módok legújabb digitális trendjeit. Az utazási technológiával foglalkozó standok területe, az eTravel World 20 százalékkal nőtt.

A Travelzoo-val közösen végzett piackutatás legfrissebb eredményeit sokan várják.  Az ITB Berlin évek óta foglalkozik – figyelembe véve a turisták és szakemberek véleményét - az overtourismmal és a környezetvédelemmel.

A Travelzoo felmérése szerint a nemzetközi turisták 69 százaléka fontosnak tartja a környezetvédelmet, különösen a németek (74%), és a spanyolok (73%)  A turisták nagy része azt nyilatkozta, hogy hajlandók többet költeni, ha olyan helyre utazhatnak, ahol kevesebb turistával találkoznak.  A német nyaralók 76 százaléka hajlandó további 100-300 eurót költeni, 20 százalék pedig még 500 eurót is fizetne egy hétre szóló üdülési útra, amennyiben ezen feltétel teljesülne.

Ugyancsak fontos téma, hogy a mai közlekedési szisztémák mennyire képesek megfelelni a jövő kihívásainak? Az ITB megvitatja az innovatív közlekedési rendszereket és a turizmus jelen lévő vezetőivel együtt foglalkoznak a mobilitás jövőjével. Szóba kerülnek majd a vezető nélküli járművek, a közösségi üzleti modellek, a mobilitási platformok, a minibuszok, a kerékpárok bérbeadása és egyéb közlekedési módok.

Március 8-án az éghajlatváltozásra összpontosítanak. Március 7-én a City Cube Clubban a Deep Dive munkamenet résztvevői meghallgathatják Caroline Bremnert, az Euromonitor Travel Research vezetőjét arról, hogy mit várhatunk az Egyesült Királysággal fennálló jövőbeni turisztikai kapcsolatokat illetően. Az Euromonitor-felmérések azt mutatják, hogy az idegenforgalomra fordított brit kiadások stagnálnak.

Paradigmaváltás zajlik az idegenforgalmi ágazatban. Neves szakemberek arról vitatkoznak majd március 7-én, hogy az ügyfelek változó igényei hogyan befolyásolják a szállodai és idegenforgalmi szolgáltatásokat, valamint a luxustermékek iránti jövőbeni keresletet.

A kiállítók közül sokakat érint és érdekel majd  az orvosi, avagy medical turizmus globális trendje. A hétvégén a nagyközönség számára számos előadást tartanak, köztük az alsó-szászországi természetes gyógymódokról és a francia és bolgár hőkezelési

Ebben az évben a MICE és az üzleti turizmus közelebb kerül egymáshoz.  Az ITB MICE Fórumának idei fő témája az „Emberi tényező”. Az ITB Business Travel Fórum középpontjában a jövő intelligens mobilitási koncepciói állnak.

Újdonság, hogy az ITB idén egy angol nyelvű podcastot indít: minden epizód a kiemelkedő vállalkozókra és a turisztikai ipar gondolkodó gondolataira összpontosít. Ezzel a podcast-szal az ITB mindazokat, szeretné elérni, akik az utazási szakmában dolgoznak. A 10–45 perces podcastok főszereplői közé tartoznak a turisztikai iparág nagy nevei és női vezetői, az intelligens utazási technológiák alapítói, a fiatal vállalkozók, és neves szakértők. Az epizódok ingyenesen letölthetők a szokásos platformokon.