A befektetők bíznak a budapesti szállodapiacban

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 12:31

Negyedére esett vissza a tranzakciók száma a budapesti szállodapiacon 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest, ennek ellenére Budapest továbbra is a legvonzóbb piac a régióban a szállodai befektetők számára – derül ki a Cushman & Wakefield Hospitality felméréséből.

A 2021-es OperatorBeat felmérésből egyebek mellett kiderül, hogy a budapesti hoteltranzakciós piacon két sikeres év után – 2019-ben a befektetési volume 235 millió euró, 2020-ban pedig 249 millió euró volt – 2021-ben a tranzakciók lelassultak, és összegük csupán 71 millió eurót tett ki. Ez a visszaesés nem csak a befektetők likviditási problémái miatt vagy a piac iránti alacsony érdeklődés miatt történt, hanem a jó lokációval rendelkező, nagyobb méretű (akár portfólió) ingatlanok hiánya váltotta ki – olvasható a társaság elemzésében.

A tavaly ősszel megkezdődött fellendülés folytatódni fog a régió szállodapiacán

Fotó: 123rf.com

A tranzakciók mértékének visszaesése ellenére Budapest a regionális lista élén maradt, az egyik legmagasabb tranzakciós volumennel, ez azt bizonyítja, hogy a befektetők továbbra is bíznak Budapest hosszú távú sikerében és a szállodák profitabilitásában.Budapest a 3. legkeresettebb célpont az üzemeltetők szemszögéből a kelet-közép-európai régióban, 77 százalékuk kifejezetten érdeklődik a magyar főváros iránt. Debrecen, mely a második legnagyobb magyar város, 2,1-es értékelést kapott. Bár ez az értékelés visszafogott aktivitást mutat, az üzemeltetők 16 százaléka kiemelkedően érdeklődik a városban történő terjeszkedés iránt.

A piaci teljesítmény tekintetében Budapest volt az egyik legérintettebb jelentős hotelpiac Európában 2020-ban, ahol a szabad szobákra jutó bevétel (RevPAR) 81 százalékkal csökkent (főként a foglaltság csökkenése miatt). Budapest ugyanakkor 2021 második felében 66,8 százalékot javított a RevPAR-mutatón, 43 százalékot a foglaltsági indexen és 16,6 százalékot az átlag napi árakban, ez főként az utazási korlátozások enyhülésének köszönhető, ami lehetővé tette például a nemzetközi (sport)események megrendezését.

Ezzel a RePAR-mutatóval Budapest a második legjobb volt a régió fővárosai között 2021-ben (Bukarest nyomában, ahol 67,3 százalékos RevPAR-növekedést mértek), ezzel az európai átlagos növekedési ütemet (61%) is meghaladja.A vizsgált időszakban 22,83 euróval Budapest volt a legerősebb az abszolút RevPAR-adatok tekintetében a régióban, megközelítette Bécset, ahol ez a mutató 22,93 eurón állt.A felmérés szerint a kelet-közép-európai régió öt legvonzóbb piaca Prága, Varsó, Budapest, Krakkó és Bukarest. A 2020-as évvel összehasonlítva, az üzemeltetők egyre inkább az elsődleges piacok felé fordultak. A megkérdezett üzemeltetők fele továbbra is elkötelezett a régió iránt, és a koronavírus-járvány hatására csak 3-7 százalékuk hagyott fel az ilyen jellegű szerződésekkel.

Mindemellett úgy tűnik, az üzemeltetők óvatosabbak és 27 százalékkal kevesebb fix szerződést kínálnak, és inkább a hibrid vagy változó bérleti feltételek irányába mozdult el a piac.A járvány miatt a megkérdezett üzemeltetők 63 százaléka említette, hogy sok tervben lévő projektjük csúszik, 47 százalék mondta, hogy néhány projektjüket fel is függesztették.Ez várhatóan lelassítja a kínálat növekedését, mely előidézheti a piac visszatérését. Ugyanakkor a hotelfejlesztéseknek csupán egy kis része állt le teljesen, a legtöbb válaszadónál ez a tervben lévő projektek 20 százaléka.

A visszatérés ütemének tekintetében a megkérdezett üzemeltetők nagy része arra számít, hogy térségünk összes piaca teljesen helyreáll 2024-re, és a kiemelt szabadidős desztinációk és regionális városok várhatóan előbb elérik a 2019-es szinteket, mint a fővárosok.

Felix Nees, a Cushman & Wakefield tanácsadója a kutatással kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetközi turizmust befolyásoló korlátozások enyhítésének hatására Budapest előnybe került a többi kelet-közép-európai fővárossal szemben. Meglátása szerint a piaci teljesítmény tovább javul 2022-ben, így 2022 első negyedéves adatai túlszárnyalják a 2021-es adatokat.

David Nath, a társaság regionális szállodaipari részlegének vezetője szerint „bár a visszatérésre akár két évet is várni kell, Budapest nagyon stabil piaci alapokkal rendelkezett már a Covid-19 előtt is. A város hotelpiaca stabil volt az elmúlt hónapokban és az üzemeltetők töretlen érdeklődést mutattak a budapesti terjeszkedés iránt."

(A kérdőív 2021 negyedik negyedévében készült. A kutatásban több mint 30 senior üzemeltető vet részt, akik már jelen vannak a CEE-régióban, vagy tervezik, hogy megvetik a lábukat itt. A megkérdezett üzemeltetők több mint 730 hotelt képviselnek 121 ezer szobával a régióban, és további 590 szállodájuk van tervben 50 ezer szobával.)