AccorHotels Hackathon Budapesten

Szerző: Anders Tamás

Forrás: turizmus.com

 2018. június 27. 13:35

Fiatal magyar innovátorok dolgoztak ki intelligens megoldásokat a jövő szállodai szobájáról az AccorHotels felkérésére Budapesten. A vállalat magyarországi vezérigazgatója, egyben a kelet-európai régió értékesítési, disztribúciós, marketing, revenue manage, Luc Gesvret nyilatkozott lapunknak.

Honnan jött a verseny ötlete és mit várt tőle?

Az AccorHotels a világ vezető utazási és életmód csoportja és célkitűzése, hogy vezető szerepet vállaljon a szállodaipar modernizációjában. A szállodaipar a világ egyik legrégebbi üzletága, melynek folyamatosan meg kell újulnia, hiszen a vendégek szokásai, elvárásai is folyamatosan változnak.

A hackathon célja az volt, hogy start-upok, fiatal fejlesztők segítségével közösen keressünk olyan forradalmi ötleteket, melyekkel személyesebbé, emlékezetesebbé tehetjük a vendégélményt. Az ilyen alkalmak egyébként a saját kollégáink számára is rendkívül inspirálóak és remek lehetőséget nyújtanak új megoldások megtalálására.

Luc Gesvret a Hackathon résztvevőivel

Fotó: turizmus.com

Meséljen arról a díjról, amelyet a három legjobban szereplő csapatnak ajánlott fel az AccorHotels!

A start-upoknak megvan az a képessége, hogy mindenféle korlát nélkül új, a szokványostól eltérő, egyedi, okos ötleteket és megoldásokat javasoljanak, mi pedig biztosítjuk a szállodaipari tapasztalatot, szponzorációt és együttműködést, hogy a terveik valóra válhassanak. A győztes csapatok találkozni fognak a párizsi központunkban az AccorHotels innovációs csapatával, tovább dolgoznak az ötletek megvalósíthatóságán, melyet követően azokat a szállodáinkban fogjuk tesztelni.

Ők lettek a legjobbak

Fotó: turizmus.com

A szállodavállalat hogyan tudja követni a digitalizációs trendeket?

A vendég a személyre szabottságot és a felhasználói élményt értékeli. A digitalizáció a hotelben dolgozóknak csökkenti az adminisztrációs terhét, és lehetőséget ad arra, hogy még többet foglalkozzanak a vendéggel, minőségibb, személyre szabottabb szolgáltatást nyújtsanak.

Van erre egy jó példa a Mercure Budapest City Centerből. Ott a teljes felújítást követően egy új vendégfogadó területet alakítottunk ki, ahol nincs recepciós pult, hanem az üdvözlés, a check-in és check-out folyamat mobil digitális eszközökről történik és nem helyhez kötött. A digitális technológiával ezen kívül lehetőségünk van a vendégekkel való folyamatos kapcsolattartásra és kommunikációra az utazásuk előtt, közben és utána is például az AccorHotels saját applikációján keresztül. A cél egy erősebb, közvetlenebb és személyesebb kapcsolat kiépítése a vendégekkel.

Óriási volt az érdeklődés

Fotó: turizmus.com

Mennyire jelentkezik a modern technológiák iránti igény a vendégek részéről?

A vendégek új élményeket keresnek, egyszerűbb, gyorsabb és személyesebb folyamatokat szeretnének, ezért örülnek az új megoldásoknak és digitális eszközöknek.

Mennyire lehet ezzel piaci előnyre szert tenni?

Tény, hogy a digitalizáció piaci előnyt jelent. Sokan nem fektetnek elég pénzt és energiát kutatás-fejlesztésre, pedig a digitális termékek inspirálóan hatnak. Nem véletlen, hogy egyre több független hotel tulajdonosa látja be ennek a jelentőségét és csatlakozik a hálózatunkhoz.

Milyennek képzeli a szállodaipart 10 év múlva, melyek lesznek akkor a legnagyobb kihívások?

Az első kihívás a vendégélmény fejlesztése. Vendégélmény az új generációnak, akiknek más az életmódja, a felhasználói szokásai és elvárásai. A mi feladatunk, hogy felkészítsük a hoteleket az új generáció fogadására. A második nagy kihívás a hotel szerepe a helyi közösségben. A régi elgondolás szerint a hotel a városba érkező vendégeket szolgálta ki. A jövőben a város, a helyben élők és a hotel kapcsolata változik meg. A cél, hogy a városba érkezők kiszolgálásán túl a hotel a helyi közösség aktív részese és formálója legyen, a helyben élőkkel is közvetlen kapcsolatot alakítson ki. Erre vannak már jó példák több szállodánkban is, például közös jógaórák vagy közös futás a dolgozók és vendégek, helyben lakók számára. |