Erős nyár után felemás kilátások az észak-magyarországi szállodákban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. október 21. 16:37

Az országos átlag felett teljesítettek az MSZÉSZ Északi régiójának szállodái a nyári szezonban, az utolsó negyedév kilátásait azonban már felemásan ítélik meg – derült ki a tisztújító régiülésen, ahol új régióvezetőt és helyetteseket választottak.

A Hotel Eger & Parkban október 20-án megtartott északi régióülésen – amelyen 10 szálloda mellett nagy számban jelentek meg a társult tagok – a tagság egyöntetűen erős nyárról számolt be: júliusban és augusztusban foglaltságban és árbevételben is elérték, vagy meghaladták a tavalyi szintet, és még a szeptember is a vártnál jobban alakult, holott a külföldi vendégek szinte teljes mértékben eltűntek, és a corporate szegmens is hiányzik. A vendégkör 98 százalékát a belföldiek tették ki, akik elsősorban a resort hoteleket preferálták; a Mátra, Eger, Mezőkövesd térsége, illetve a tokaji régió és Miskolctapolca voltak a legkeresettebb desztinációk idén nyáron – tájékoztatta szerkesztőségünket Görög Rudolf, aki Ivacs Lajostól 2021. január 1-jén veszi át a régióvezetői posztot.

Az utolsó negyedévvel kapcsolatban már megosztottabban nyilatkoztak a szállodások: akad, aki továbbra is optimistán tekint az év utolsó hónapjai elé, de inkább a borúlátás a jellemző, mert a karácsonyi és szilveszteri foglaltság egyelőre jelentős mértékben elmarad az ilyenkor szokásostól, s a novemberi hónapra is csak minimális foglaltságot várnak a szállodák.  2021 első negyedévének kilátásai miatt pedig kifejezetten aggódnak a szolgáltatók, ezért továbbra is reménykednek az állami mentőövben a munkahelyek megtartása érdekében – ismertette Görög Rudolf az ülésen elhangzottakat.

 

Vonzó térség a befektetők számára

A térség szolgáltatói számára ugyanakkor jó hír, hogy az észak-magyarországi régió turisztikai versenyképessége nagyon erős – ez már Hegedűs Attilának, a BDO Magyarország ügyvezető partnerének előadásából derült ki, aki befektetési szempontból elemezte Észak-Magyarországot. Az itt működő szállodák iránti élénk keresletet alátámasztja, hogy 2020. június–augusztusban bruttó átlagárban és RevPAR-ban is a magyarországi átlag felett teljesítettek, ami a régiót vonzóvá teszi a hosszú távú befektetésben gondolkozók számára – mutatott rá a szakértő.

Az országos átlag felett teljesítettek az észak-magyarországi szállodák

Forrás: BDO Magyarország

Az elmúlt hónapokban két jelentős szállodanyitás is történt (Avar Hotel, Mátrafüred és Hotel Allure, Eger), és folyamatban van több új fejlesztés, és a meglévő szállodák bővítése. A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció segítségével 15 szálloda újul meg Észak-Magyarországon, bővíti kapacitásait többek között a Residence Ózon Hotel (Mátraháza), a Hotel Hunor (Sátoraljaújhely), az Andrássy Residencia (Tarcal) és a Hotel Tokaj (Tokaj), ezenkívül épül Tokaj első ötcsillagos szállodája is. A korábban indult szállodafejlesztések közül a miskolci Macropolis Hotel és a mezőkövesdi sportszálloda átadása csúszik (mindkettőt 2020 első negyedévére tervezték). Tiszaújvárosban a corporate vendégkört célozza meg a Tisia Hotel, amelynek megnyitása ebben a hónapban lenne esedékes.

A régióülés másik előadójaként az Egri Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Szabó Ferenc számolt be a régiós álláskeresők megoszlásáról, az eddigi támogatásokról, és a jövőben elérhető állami és EU-s foglalkozástámogatási lehetőségekről.

Szabó Ferenc a régiós foglalkoztatásról számolt be

Fotó: MSZÉSZ

Sárvári-Deák Zsófia, az MSZÉSZ főtitkára ismertette a KSH régiós adatait, melyekből látszik, hogy az Észak-magyarországi idegenforgalmi régióban az erős nyári kereslet ellenére sem érték el a szállodák a tavaly júliusi, illetve augusztusi vendégéjszakaszámot. Továbbá beszámolt a szövetség aktuális híreiről, a meghirdetett pályázatokról, a napokban indult, Hotelstars szállodákat népszerűsítő hotelcsillagok kampányról.

 

Új tisztségviselők a régióban

A régióülés végén a tagság megválasztotta a következő kétéves ciklusra a tisztségviselőket: a leköszönő Ivacs Lajos helyett régióvezetőnek választották meg az eddig helyettesi pozíciót betöltő Görög Rudolfot (Prónay-kastély, Alsópetény), helyettesei Harmati Judit (Hotel Eger&Park) és Dusek Mónika (Hotel Castellum, Hollókő) lettek, akik szintén újak ezen a poszton.

Az új régióvezetőség: Dusek Mónika, Görög Rudolf, Harmati Judit

Fotó: MSZÉSZ