Éttermi, mozgó vendéglátás a NAV idei ellenőrzési irányelvében

Szerző: Wagner Zsuzsa

 2014. február 25. 17:17

Idén a vendéglátás is a NAV által kiemelten ellenőrzött területek közé tartozik, s a most közzétett irányelv szerint különös figyelemmel kísérik majd a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését.

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4002/2014. tájékoztatás a NAV 2014. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához kapcsolódó ellenőrzési irányokról. Az ellenőrzési irányelvben a turizmus körébe tartozó tevékenységek közül nevesítve az éttermi, mozgó vendéglátás (5610) szerepel, mint a következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések egyik főbb területe.

A minden területen várható operatív ellenőrzések kiemelten figyelemmel kísérik majd a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését, melyek elmulasztását a jogalkotó magasabb összegű (magánszemélynél 500 ezer, más üzemeltetőnél 1 millió forintig terjedő) mulasztási bírság kiszabásának kilátásba helyezésével szankcionálja. Hangsúlyosak lesznek a NAV adó-, vám- és bűnügyi szakterületének, indokolt esetben társhatóságok jelenlétével lefolytatott összehangolt vizsgálatok.

Az adóhatóság az ellenőrzést a jövőben az adózó által könyvei, nyilvántartásai vezetéséhez, valamint a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftverek, informatikai rendszerek, számítások és egyéb tények, adatok, körülmények megvizsgálásával is lefolytathatja. Még hangsúlyosabbá válik a helyi sajátosságok figyelembevételével is jelentős támogatással finanszírozott beruházások helyszíni ellenőrzése.