Így próbálják korlátozni az európai országok a rövid távú lakáskiadást

Forrás: turizmus.com

 2023. június 03. 13:19

Egyre több európai ország hoz olyan intézkedéseket, amelyekkel a lakások turisztikai célú kiadását korlátozzák a lakáshiánnyal küzdő városokban.

Amint azt a Euronews összefoglalójában írja, a lakások turistáknak történő kiadása a világ számos népszerű úti céljában vita tárgya. A tulajdonosok számára egyszerű befektetéssel elért pótlólagos jövedelemforrást jelent a tevékenység, de a helyi lakosok számára felveri az árakat, lakáshiányt okoz és arra kényszeríti az embereket, hogy elköltözzenek a városból. A problémák miatt a kontinens több úti céljában hoztak korlátozó intézkedéseket.

 

Franciaország: különleges egység az illegális lakáskiadások ellen

Franciaország legtöbb városában regisztrációs kötelezettsége van azoknak, akik egy egész házat vagy lakást rövid távon akarnak kiadni. A bejelentéskor kapnak egy számot, amelyet az online hirdetésekben is fel kell tüntetniük.

Párizsban a magánszemélyek azt a lakást, amely állandó lakóhelyükként van bejelentve, legfeljebb évi 120 napra hirdethetik meg az Airbnb-típusú platformokon. A többi lakásuk (vagy hosszabb bérleti időszak) esetén hivatalosan is bútorozott turisztikai szálláshellyé kell alakítaniuk az ingatlant.

A francia főváros ezenkívül külön egységet állított fel, amely az illegális lakáskiadások után nyomoz, az elmúlt négy évben csak ebből 18 millió eurót kasszíroztak be bírság címén. A párizsi önkormányzat júniusban dönt arról, hogy megtiltsák-e a professzionális üzemeltetőknek, hogy a központi negyedekben az eddiginél több új lakást adjanak ki turistáknak.

Portugália: adókedvezmény azoknak, akik felhagynak a tevékenységgel

Antonio Costa portugál miniszterelnök nemrég egy sor intézkedést vezetett be a rövid távú lakáskiadás korlátozására. Így például a bérleti díjak gyors emelkedésének korlátozása érdekében nem adnak ki több engedélyt Airbnb- és hasonló típusú szálláshelyek számára. Kivételek csak azokon a vidéki területeken vannak, amelyek lakáspiaca a városoktól eltérően nem szenved a lakáshiánytól. A meglévő engedélyeket ötévenként felülvizsgálják. Ezenkívül új rendszert vezetnek be a bérleti díjak korlátozására, továbbá azok a lakástulajdonosok, akik visszaalakítják az ingatlanukat normális lakássá, adókedvezményt kapnak.
Portugália az év elején döntött úgy, hogy megszünteti az aranyvízum programot, amely lehetőséget nyújtott a legalább 500 ezer euró értékű ingatlant vásárló külföldieknek arra, hogy megkapják a portugál állampolgárságot. Ez ahhoz vezetett, hogy az ingatlanvásárlások tíz százaléka külföldiekhez volt köthető.

 

Spanyolország: részleges korlátozások

A spanyol nemzeti statisztikai hivatal adataiból kiderül, hogy az ország egész területén nő a turisztikai céllal kiadott ingatlanok száma, sőt, vannak olyan környékek, ahol minden negyedik ingatlant turisztikai szálláshelyként regisztráltak.

Országos törvény még nincs, de több úti cél már hozott intézkedéseket, ugyanis a bérleti díjak itt is az egekben vannak.2021-ben Barcelona volt az első európai város, amely megtiltotta a privát szobák turisztikai célú kiadását. A városnak van egy speciális különítménye, amelyet az illegális hirdetések felkutatására és eltávolítására állítottak rá. Egész házak és lakások kiadására azonban továbbra is van lehetőség, ha a tulajdonos rendelkezik engedéllyel – azonban egy ideje már nem adnak ki új engedélyeket.

Valencia még februárban bejelentette, hogy tervezi a történelmi városközpontban álló házak alkalmi turisztikai célú hasznosításának betiltását. Bár ezt a tilalmat a bíróság egyelőre megsemmisítette, a városvezetés úgy nyilatkozott, hogy továbbra is harcol a rövid távú lakáskiadás ellen.

Palma ezzel szemben sikeres volt az apartmanházakban található lakások turisztikai célú kiadása kapcsán indított perében. Ez azt jelenti, hogy a turisták csak a különálló, félreeső helyen lévő házakban vagy villákban való tartózkodás után fizethetnek.

 

Olaszország: új törvény szabályozná a tevékenységet

A népszerű olasz úti célokban is korlátozzák a hatóságok a rövid távú lakáskiadást. Luigi Brugnaro, Velence polgármestere még márciusban jelentette be, hogy 120 napban maximálják a lakások turisztikai célú kiadását annak érdekében, hogy megállítsák a városközpont elnéptelenedését.

Firenze polgármestere, Dario Nardella néhány napja ugyancsak azt nyilatkozta, hogy fel kívánnak lépni a rövid távú lakáskiadások kontrollálatlan elterjedése ellen. A tervek szerint egyrészt megtiltanák, hogy a belvárosban további lakásokat adjanak ki a tulajdonosok rövid távra, másrészt adókedvezményt biztosítanának azoknak, akik hosszú távra adják ki az ingatlanukat. Nardella hatástalannak nevezte az olasz kormány törvénytervezetét, amely szabályozná és szigorúbban ellenőriztetné  a rövid távú kiadást, mivel az meglátása szerint nem ad konkrét eszközöket az önkormányzatok kezébe.

Az olasz törvények jelenleg előírják, hogy az Airbnb-típusú platformoknak 21 százalékos adót kell beszedniük, és a szálláshellyel kapcsolatos információkat meg kell osztaniuk az adóhatósággal.

Az ingatlantulajdonosokra vonatkozó előírások amúgy településenként változnak, de a legtöbb helyen értesíteni kell a hatóságokat a rövid távú lakáskiadásról. A bérbeadók kapnak egy számot, amelyet a hirdetéseikben szerepeltetniük kell.

A lakáshiány és a túl magas bérleti díjak miatt a kontinens több úti céljában hoztak már korlátozó intézkedéseket

Fotó: 123rf.com

Ezenkívül sok helyen a vendégkönyv vezetését is megkövetelik. Az is jellemző, hogy a vendéglátónak írásos bérleti szerződést kell átadnia a vendégének, amelyet a bejelentkezésnél mindketten aláírnak.

 

Hollandia: a legszigorúbb szabályok

Amszterdamban nem olyan egyszerű Airbnb-n, Booking.com-on vagy Expedián keresztül rövid távra lakást foglalni, a tevékenységet ugyanis szigorúan szabályozzák.

A lakástulajdonos az állandó lakóhelyére kérhet engedélyt, ami 48,10 euróba kerül és csak ideiglenes. Az ingatlant évente legfeljebb 30 éjszakára és maximum négy személynek lehet kiadni, reggelit pedig nem lehet kínálni a vendégeknek. Az önkormányzatot a vendégek érkezése előtt tájékoztatni kell a bérlés időtartamáról. Ahhoz, hogy az ingatlant reggelit kínáló panzióként vagy más típusú rövid távú szálláshelyként lehessen üzemeltetni, még több nyomtatványt kell kitölteni és további előírásoknak kell megfelelni.

Ahhoz pedig, hogy egy egész házat több, mint 30 éjszakára lehessen kiadni, egy speciális engedélyre van szükség. A fenti előírások illeszkednek azoknak az intézkedéseknek a sorába, amelyekkel Amszterdam a minőségi turizmust szeretné támogatni a mennyiségi helyett.