Kovács Balázs: Ahogy nő a kereslet, úgy nyitjuk a Danubius-szállodákat

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 16:45

A Danubius Hotels és gyógyszálloda-testvérmárkája, az Ensana pünkösdtől újranyitja ugyan néhány szállodáját, ám Kovács Balázs vezérigazgató lassú, fájdalmas és fokozatos felépülésre készül. A nyárra megnyíló vidéki hoteleket a fővárosi házak zöme csak ősszel követheti, és akkor sem az összes.

Két hét telt el a vidéki újranyitás bejelentése, és csupán néhány nap a budapesti kijárási korlátozások feloldása óta. Látszik már mindez a foglalásokban?

Ha nem is tömegesen, de elindultak a foglalások. Már annak is örülünk, hogy az elmúlt hetek teljes csöndjéhez képest egyáltalán történik valami. Türelmesnek kell lennünk, és számításba venni azt a pszichés tényezőt is, hogy az embereknek időre van szükségük, amíg újra el mernek indulni egy szállodába. Mi most azzal is próbáljuk elősegíteni az utazási döntést, hogy rugalmas foglalási feltételeket biztosítunk, díjmentessé tettük a lemondást és az átfoglalást.

 

Hogyan alakítják át a szállodák üzemeltetését, hogy megfeleljenek a biztonsági és higiéniai előírásoknak?

A világban ma már sok ajánlás létezik a biztonságos üzemeltetésre, ezek mellett áttanulmányoztuk az MTÜ Covid-kézikönyvét is, és kialakítottunk egy saját higiéniás protokollt „Biztos Pihenés” néven. Vendégeink számára igyekszünk úgy védelmet nyújtani, hogy közben ne érezzék magukat rendszabályok közé beszorítva, és megmaradjon a pihenés élménye.Ahol lehet, érintésmentes megoldásokat vezetünk be, például megtartjuk a büféasztalt, de a vendég nem saját magát fogja kiszolgálni, hanem felszolgálóink segítenek majd. Az éttermeink nyitvatartását meghosszabbítjuk, hogy széthúzzuk az étkezéseket és így biztosítsuk a megfelelő távolságtartást.

Minden házban kinevezünk egy „pihenésbiztost”, aki felel a szabályzat betartásáért, és akihez a vendégek bármilyen, az óvintézkedéssel kapcsolatos kérdéssel, észrevétellel fordulhatnak. A pihenésbiztos pedig egy szerződött orvoscsapathoz tud fordulni kéréseivel.

Kovács Balázs: kockázatosnak tartom azt a stratégiát, ha valaki most árcsökkentéssel akarja magához édesgetni a vendégeket

Fotó: Danubius Hotels

Minden egyes munkatársunk esetében készíttetünk koronavírus-tesztet még a munkába állás előtt, és a későbbiekben is folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk a nálunk dolgozók egészségi állapotára, és képzésére az érvényben lévő biztonsági, higiéniai előírásokról.

A biztonságos pihenés mellett szeretnénk felhőtlen kikapcsolódást is nyújtani, ehhez helyi programjavaslatokat is adunk vendégeinknek,  a kevéssé ismert értékeket előtérbe helyezve, mindazt, amit szállodáink környékén érdemes felfedezni, elsősorban a ritkábban látogatott és szabadtéri helyszíneket javasoljuk most.

 

Kiszámolták-e már, hogy mennyivel emeli meg az üzemeltetési költségeket a fokozott higiéniai készenlét, és ez hogyan hat majd az árakra?

Még nem. De bizonyosan nem kevés pluszköltséget jelent, elég csak arra gondolni, hogy sokkal többet és alaposabban kell takarítani, vagy az étteremben több felszolgálóra lesz szükség, ha megszüntetjük az önkiszolgáló rendszert.Ha a költségek növekednek, törvényszerű, hogy előbb-utóbb az árak is követik, de ebben a rendkívüli helyzetben ez nem történhet rövid távon. Először mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy visszacsábítsa a fogyasztókat. Ezért is tartom kockázatosnak azt a stratégiát, ha valaki most árcsökkentéssel akarja magához édesgetni a vendégeket, mert bizonyosan nem lesz képes kitermelni a megnövekedett üzemeltetési költségeket, e nélkül pedig nem fog tudni megfelelni a fogyasztók biztonsági elvárásainak.

A Danubius Hotel Bükben az üzemszünet alatt szobafelújítások történtek

Fotó: Danubius Hotels

Múlt héten bejelentették, hogy május 29-től a balatonfüredi Marina, a győri Rába és a bükfürdői szálloda nyit, míg a szintén füredi Annabella június közepétől várja a vendégeket. Ensana-egységeik közül Sárvár pünkösdkor, Hévízen az egyik házuk június 12-től, és egyetlen budapesti kivételként a margitszigeti Thermal július 2-től nyit. Mi alapján határozták meg a szállodák újranyitásának sorrendjét?

Abszolút üzleti szempontok alapján. Ott nyitunk, ahol az matematikailag megéri. Vagyis, ahol olyan mértékű belföldi keresletre számíthatunk, amivel nem tovább növeljük a veszteségeinket, hanem csökkenthetjük azokat. Ezért született az a döntés, hogy ha egy városban két szállodánk van, első körben csak az egyiket nyitjuk meg, ez történik Balatonfüreden és Hévízen is.A győri Rábára pedig, városi szállodaként egyfajta tesztként is tekintünk a fővárosi szállodák nyitását megelőzően, másfelől, mivel a hivatásturizmus már elindult, bízunk benne, hogy lesznek a szállodának üzleti vendégei is, és nem csak az Audi gyár miatt.

 

Mikor és milyen sorrendben követhetik a budapesti házak a vidékiek megnyitását?

A budapesti házak nyitása sokkal fokozatosabb és lassabb lesz, mert nincs kire építenünk. Míg a vidéki szállodákban számíthatunk a belföldi keresletre, a Danubius Hotels fővárosi szállodáinak vendégkörét több mint 90 százalékban a külföldiek adták, de a beutazás nagyon komoly korlátozás alá esik jelenleg.

Még ha az elkövetkező hetekben fel is oldják ezeket, egyelőre nem úgy néz ki, hogy a startvonalon ott állnának tömegesen a brit, az amerikai, a német vagy az olasz turisták. A másik problémát a Budapest turizmusában meghatározó rendezvények hiánya jelenti, s nyilvánvalóan ezen a területen maradnak majd legtovább érvényben a komoly korlátozások. Azokat a rendezvényeket, amelyek a várost megtöltötték volna nyáron és ősszel, mind elhalasztották.

A  győri Rába Hotel egyfajta teszt is lesz a budapesti Danubius-szállodák újranyitásához

Fotó: Danubius Hotels

A Danubius portfóliójában több száz szobás szállodák találhatók, amelyeket egyéni vendégekkel lehetetlenség megtölteni. A megfelelő számú turistacsoport ideszállításához légi közlekedési láncokra lenne szükség, és ma még ezek újraindulása sem látszik.Tíz budapesti szállodánk közül néhány elindulhat a nyáron, a többi csak ősszel vagy még később. Lesznek olyan házak, amelyek egyáltalán nem nyitnak már ki ebben az évben. A mostani tudásunk alapján csekély lehetőséget látunk arra, hogy az olyan hatalmas, több mint 300 szobás hotelek, amelyek a csoportokból és a rendezvényekből élnek, mint például Flamenco és az Aréna, nem beszélve az 500 szobás Hungáriáról, még idén újranyissanak. Hozzáteszem: más helyzetben van, és emiatt valószínűleg másként gondolkodik egy nemzetközi lánc, amelyik csupán egyetlen egységgel rendelkezik Budapesten.

 

Nem sokkal kisebb a Hilton és a Budapest Hotel sem, ott mik a várakozásaik?

Reméljük, hogy a Hilton megnyílhat a nyár folyamán. Még semmit nem döntöttünk el, a koronavírus megtanított bennünket arra, hogy minden képlékeny, akár egyik napról a másikra megváltozhatnak a körülmények. Rugalmasan próbálunk alkalmazkodni a helyzethez, amint elindul egy pozitív folyamat és a matek is kijön, 2-3 hét alatt újra lehet nyitni egy házat.

 

Mikorra tervezik az ikonikus Gundel étterem újbóli megnyitását, amely nagy kerthelyiséggel rendelkezik, tehát május 18-tól akár üzemelhetne is?

A Gundel bázisát is a külföldi turisták jelentik, emellett pedig a családi, céges rendezvények, különleges események. Folyamatosan figyeljük a piacot és meglátjuk, mikor éri meg kinyitni az éttermet.

 

Hogyan tudják ezt a rendkívüli helyzetet kezelni a létszámgazdálkodásban?

A Kurzarbeit keretében nyújtott bértámogatás – még ha van is egy felső plafonja – nagyon hasznos, mert segít megtartani az embereket azokban a szállodákban, amelyek csak ősszel nyithatnak meg. A 3 hónapos támogatási időtartam miatt azonban nem jelent megoldást azokban a hotelekben, amelyek március közepén bezártak, és 10-12 hónap is eltelhet az újranyitásukig. Tehát nem tudtuk, nem tudjuk elkerülni a személyzeti állomány átstrukturálását, a csoportos létszámleépítést, ami elsősorban az említett nagy házakat érinti. Sajnos, kénytelenek voltunk megválni olyan munkatársainktól is, akik évtizedek óta dolgoztak a Danubiusnál. Ezt a mindannyiunk számára nehéz, lelkileg is megterhelő helyzetet azzal igyekszünk enyhíteni, hogy a balatoni szállodákban megnyíló 250 pozíciót – amire minden évben szezonális munkaerőt szoktunk felvenni – idén belső toborzás útján töltjük be.

A balatoni szállodákban megnyíló 250 pozíciót idén belső toborzás útján töltik be

Fotó: Danubius Hotels

Sokan bíznak a belföldi turizmus erejében, abban hogy idén a legtöbben itthon nyaralnak majd, és ez a többletkereslet akár Budapesten is megjelenhet. Ön osztja ezt a várakozást?

Mi ezt még nem tudjuk adattal alátámasztani, ahhoz rövid idő telt el a kijárási korlátozások feloldása óta. Boldogok lennénk, ha a belföldi kereslet megnőne Budapest iránt, és nálunk is kialakulna az, ami a világ más részein természetes, hogy sikk elöltetni egy hétvégét az ország fővárosában, elmenni színházba, múzeumba, koncertre, beülni egy jó étterembe. Ennek most még hiányoznak a feltételei, hiszen az intézmények zárva tartanak. Mindazonáltal aligha remélhetjük, hogy a belföldi vendégek pótolják a vendégkörünk 90 százalékát adó külföldi turistákat. Ráadásul a Danubius szállodáiban korábban megszálló belföldiek jelentős része vagy konferenciára, vagy valamilyen koncertre érkezett, és ezzel vissza is kanyarodtunk az alapproblémához, hogy ma még bizonytalan, mikor lehet újra rendezvényeket tartani.

Összességében tehát egyelőre arra számítunk, hogy lassú és fájdalmas lesz a felépülés, és sok milliárdra rúg majd a veszteségünk. De titkon reméljük, hogy a kereslet élénkülése dinamikusabban fog nőni, mint ahogy most látszik, és a főváros is mielőbb élettel, vendégekkel és rendezvényekkel teli lesz.