Mi lesz az Airbnb sorsa? – podcast

Forrás: turizmus.com

 2020. október 14. 14:29

Az Airbnb újabb, 3 milliárdos részvénykibocsátása kapcsán nagy kérdés, hogy turisztikai vagy technológiai cégként árazzák-e majd a befektetők a tőzsdére készülő céget – mondta az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a Trend FM-en elhangzott beszélgetésben.

A koronavírus miatt bezuhanó nemzetközi turizmus trendjeivel ellentétben meredeken nőtt az Airbnb piaci értéke: az áprilisi 18 milliárddal szemben nemrégiben 30 milliárd dollárra értékelték a vállalatot, mely Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint nem tisztán turisztikai vállalkozás, félúton helyezkedik el az innovatív, 21. századi modell szerint működő technológiai cégek és a tisztán turisztikai vállalkozások között – tudhatjuk meg az Airbnb sorsát elemző műsorban.

Az Airbnb piaci értéke április óta meredeken nőtt

Fotó: 123rf

A szakértő a hagyományos turisztikai szállodaláncok Airbnb-vel kapcsolatos ellenkezésével kapcsolatban megjegyezte: a rövidtávú lakáskiadásra szakosodott cég működése valóban vet fel szabályozási problémákat, hiszen, amíg szállodaként rengeteg jogszabálynak kell megfelelni, az Airbnb-re tulajdonképpen bárki felteheti a lakását. Főként városszabályozási problémák miatt Európában (pl. Berlinben) és azon túl is sok helyen, pl. New Yorkban már korábban visszaszorították ezt a típusú lakáskiadást, mely a pandémia miatt szinte teljesen megszűnt: globális trend, hogy az érintett lakások a hosszú távú albérleti piac kínálati oldalán jelennek meg.

A műsorban elhangzottak szerint a cégnek az újabb, sikeres tőkebevonás után ugyan nem lesznek likviditási problémái, kérdés viszont, hogy a tulajdonosok a turizmus újraindulása után milyen gyorsan tudnak visszaállni a rövidtávú bérbeadásra, illetve, hogy az utazók nekik, vagy az egészségügyi előírásokat garantáltan betartó szállodáknak szavaznak majd bizalmat.

A teljes interjú itt hallgatható meg.