MSZÉSZ-közgyűlés: napirenden a konferenciaturizmus fejlesztése és az NTAK

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. március 20. 12:10

Telt ház előtt zajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 50. közgyűlése a Danubius Hotel Arenában. A rendezvényen szóba került két, a kongresszusi turizmushoz kapcsolódó budapesti fejlesztés, valamint az NTAK hamarosan élesedő rendszere.

Elsőként Flesch Tamás elnök köszöntötte a megjelent tagokat, valamint a szakmai társszervezetek - a VIMOSZ, a MUISZ, a MABEUSZ, a Magyar Fürdőszövetség és a MARESZ – képviselőit.

A közgyűlésen köszöntőt mondott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is, aki beszámolt arról, hogy idén januárban tovább folytatódott a magyar turizmus bővülése. Kiemelte, hogy más pozitív mutatók mellett januárban 10 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele, a befizetett turisztikai hozzájárulás összege pedig 110%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Guller Zoltán

Fotó: Jelinek András

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint az is örvendetes, hogy az idei év első két hónapjában a SZÉP-kártya feltöltések összege 60%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és arra számít, hogy ez a bővülés a szálláshelyek árbevételében is megmutatkozik majd.

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy júliustól indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, és az új digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetésével naprakészen állnak majd rendelkezésre friss információk a hazai turisztikai forgalom alakulásáról. Guller Zoltán kiemelte, hogy amennyiben a központi adatszolgáltatás révén fehéredik az ágazat, és nő a költségvetés adóbevétele, akkor napirendre kerülhet a szálláshely-áfa csökkentése.

Szövetségi aktualitások

Flesch Tamás ezután néhány aktualitásról beszélt röviden. Felhívta a figyelmet, hogy az általános pozitív trend mellett tavaly elindult Budapesten a belföldi forgalom növekedése is. Általában nőtt a szobafoglaltság és a bruttó szobaár. Különösen az ötcsillagos hotelek örülhettek, ott az átlagár 42-ről 45 ezer forintra nőtt tavaly. Az egyik legfontosabb mutató, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) tavaly 7,6%-kal emelkedett Magyarországon.

Flesch Tamás

Fotó: Jelinek András

A jövőre nézve arra hívta fel a figyelmet az elnök, hogy a szobafoglaltság már nem biztos, hogy jelentősen nőhet, ezért inkább a bátrabb árazást javasolta a kollégáknak.

Az aktualitások közé tartozik, hogy az MTÜ-vel közösen megújult a wellness minősítés és újdonságként kialakították a családbarát minősítés keretrendszerét. Idén slágertéma lesz az energiaköltségek csökkentése, mint elhangzott, több évek stagnálás után tavaly jelentősen emelkedtek az árak. Felmérés készül a tagság körében, hogy milyen lépéseket lehet tenni ezek mérséklésére. Hamarosan oktatási programot is indít a szállodaszövetség a tagság igényei alapján. Oktatási célra 10 millió forintot különített e la szövetség.

Az egyik fontos feladat lesz a reggeliztetésben egy sztenderdrendszer kialakítása. Az is elhangzott, hogy április 2-án indul az MSZÉSZ szekcióüléseink sora a gyógyszekcióval, 5-én a földszinti, 8-án a digitális szekció tagjai találkozhatnak, a következő séfképzésre pedig április 16án kerül sor Siófokon a Hotel Azúrban.

Flesch Tamás röviden áttekintette az idén várható szállodanyitásokat. Az egyébként nehezen összegyűjthető adatokból az derül ki, hogy idén Budapesten 12 hotel átadása várható 1300 szobás kapacitással. Ezek közé tartozik a múlt héten megnyitott Meininger, a próbaüzemet tartó Mystery, a T62, a Párisi Udvar, a Cortile Hotel, a Monastry Hotel, a Hotel Four Elements, a Király u. 4., az Apartotel, a Hard Rock Hotel, a Hilton Garden Inn és a Regnum Ház.

A növekvő kapacitás nem jelent gondot a többiek számára Flesch szerint, mivel Budapest felívelő ágban van, most ér el oda, ahol lennie kellene, egyes mutatókban meg tudjuk előzni Bécset vagy Prágát. Vidéken 14 hotel átadása várható idén 700 szobával, ugyanakkor sok helyen folyik felújítás, korszerűsítés a Kisfaludy program keretében. Drukkolunk, hogy az építőipar is bírja a megnövekedett keresletet – emelte ki Flesch Tamás.

Ezután az elnök a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségében kifejtett munkája elismeréseként Marencich-emlékplakettet adott át Deák Imrének, a Danubius Hotels korábbi vezérigazgatójának.

Deák Imre a Marencich-díjjal

Fotó: Jelinek András

Event Hall a Müpa mellett

Izgalmas előadás következett ezután Zoboki Gábor építésztől, aki a Müpa mellé tervezett új reprezentatív kulturális és élményközpontot mutatta be. Mint elmondta, most még csak a megvalósíthatósági tanulmány készül, de a végső tervek kialakítása során a turisztikai szakma érdekeit is figyelembe fogják venni. Az Event Hall Budapest munkanevet viselő létesítmény közvetlenül a Müpa mellett épülne föl, és azzal szerves egységet alkotna.

Zoboki Gábor

Fotó: Jelinek András

Zoboki Gábor, aki egyébként a Müpát is tervezte, elmondta, hogy a Müpában már jelenleg is több mint 1000 rendezvényt tartanak évente, ezek negyede üzleti esemény. Véleménye szerint egy klasszikus, nagy kapacitású konferenciaközpontnak máshol kell megépülnie. Zoboki szerint a 2000 fős kapacitású Müpa már most sem tudja teljes mértékben kielégíteni az üzleti célú keresletet, annyi a kulturális esemény.

Az új épület egy „léha Müpa” lenne, vagyis egy multifunkcionális rendezvényközpont, ahol egy 3000 fős konferenciát is meg lehet rendezni, ugyanakkor akár egy népszerű musicalt vagy cirkuszi produkciót is be tudnak mutatni. Ehhez persze a plenáris termet olyan technikával kell berendezni, amely mindezt lehetővé teszi. Ennek a magasabb színvonalnak persze a rendezvények is hasznát vennék. Az elképzelések szerint tetőtéri bálterem és kiállítótér is helyet kapna az épületben.

Zoboki szerint évi tíz (3-4000 fős) kongresszusnál nincs több Budapesten, ezért a 3000 fő feletti rendezvények esetében lehetne a Müpa termeit is használni. Így a két intézmény „kohabitálna”, ezzel pedig rengeteget lehetne spórolni.

Júliustól élesedik az NTAK

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója elmondta, hogy az MTÜ hellohungary és hellomagyarorszag felületei hamarosan megújulnak, ugyanakkor elindul a bor.hu oldal is. Ezen felül digitalizálják az Íztérképet, ezen a felületen a hazai alapanyagok és vendéglátóhelyek egyszerre lesznek elérhetők. Ezután összefoglalta a hamarosan bevezetésre kerülő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Szabó Áron

Fotó: Jelinek András

Szabó Áron emlékeztetett, hogy míg a digitalizáció terén a hazai szállodák viszonylag jól állnak, a kisebb szálláshelyeknél sokkal rosszabb a helyzet, alig használnak például szállásszoftvert. Kiemelte, hogy az NTAK egyik külföldi mintája, a horvát eVisitor-rendszer kinti bevezetését csak pozitív visszajelzések kísérték.

Az NTAK adatgyűjtésének végső célja, hogy mérhetővé és elérhetővé váljon a Nemzeti Turisztikai Stratégiában meghatározott 50 millió vendégéjszaka 2030-ra, illetve az ágazat 16%-os hozzájárulása a GDP-hez. Tavaly év végén megszületett a szükséges rendelet, amelynek értelmében az NTAK statisztikai célú adatgyűjtést végez. A szoftver által továbbított adatcsomag személyes adatot nem tartalmaz. Minden szükséges információ elérhető lesz a hamarosan induló info.ntak.hu oldalon.

Közben zajlik az egyszerűsített vendégnyilvántartó alkalmazás (EVA) kidolgozása is, amelyet a maximum 8 szobás, 16 ágyas szálláshelyeknek biztosít az MTÜ ingyenesen. A hotelek a meglevő szoftverük segítségével végezhetik az adatszolgáltatást, a szoftvercégekkel a szükséges egyeztetést az MTÜ végzi. Szabó Áron szerint lesznek cégek, amelyek ezért külön nem fognak pénzt kérni a szállodától.

Szóba került az is, hogy milyen adatokat továbbít majd a rendszer. Ezek közé tartozik a napi zárás, vagyis egy teljes lezárt nap összes adata, ezen felül ún. eseményvezérelt adatküldés is történik a check-in, check-out, szobacsere regisztrálásával. Ennek célja a láthatatlan forgalom ellenőrzése. A napi zárás adatai: foglaltság, kihasználtság, vendégek, vendégéjszaka, terhelési adatok, forgalmi adatok, értékesítési információk.

Az is jó kérdés, hogy kik láthatják az adatokat. A KSH, a NAV, az MTÜ illetékesei mellett az önkormányzatok tartoznak ebbe a körbe. Ugyanakkor az adatszolgáltatók is visszakapják a saját településükre vagy szűkebb környékükre vonatkozó adatokat, így össze tudják mérni saját teljesítményét a versenytársakéval.

Az is cél, hogy ifabevallást is ezen a felületen keresztül történjen, de ehhez még rendeletet kell módosítani. Hamarosan országos road-show indul a rendszer megismertetésére.

Marketingtrendek

A legújabb online marketing trendekről és kihívásokról Lévai Richárd tartott előadást. Mint elmondta, jelenleg 6-8 millió internethasználó van idehaza, akiknek a többsége a közösségi médiában is aktív. Ők átlagosan napi 233 percet töltenek online készültségben, de jelentős különbségek vannak generációk között: minél fiatalabb valaki, annál több időt tölt ott. Az emberek figyelmét, sztorikkal, jó tartalommal, teljesképernyős mobilos élményekkel, videókkal lehet megnyerni.

Lévai Richárd

Fotó: Jelinek András

Megújul, konferenciakapacitással bővül a Hungexpo

Másfél hónap múlva kezdődik az építkezés a vásárvárosban – a Hungexpón tervezett nagyszabású fejlesztéseket kerekasztal-beszélgetés keretében ismerhették meg a közgyűlés résztevői Bacsi Krisztina, a MARESZ főtikárának moderálásával.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója kiemelte, hogy az a jó modell, ha a kiállítási és konferenciahelyszín egy helyen van. A hamarosan induló beruházás keretében felújítják az összes meglevő épületet, ezen felül két új kiállítási csarnok, egy új fogadóépület és egy kongresszusi helyszín épül, hangzott el. A C csarnokból emeletráépítéssel alakítják ki a 4000 főt befogadni képes konferenciakapacitást.

Kerekasztal-beszélgetés a Hungexpón tervezett fejlesztésekről, a képen Denhoffer Balázs, Mezei Gábor, Ganczer Gábor és Bacsi Krisztina

Fotó: Jelinek András

A Finta Stúdió képviselője, Mezei Gábor vezető tervező elmondta, hogy a plenáris terem percek alatt átrendezhető lesz, emellett kialakítanak számos szekciótermet, melyek kapacitása 600, 200, 150 és 100 fő lesz. A C épület maradék 2/3 része kiállítói terület marad. Azt is hangsúlyozta, hogy a szakmával két éven át konzultáltak, sok ember véleményét kikérték, külföldi példákat is megnéztek, hogy a problémákat próbálják elkerülni. Ganczer Gábor kiemelte, hogy a fejlesztés megvalósulása után egyszerre akár három nagyrendezvénynek is otthont tud majd adni a Hungexpo. A teljes beruházás a tervek szerint 2021. nyarára készül el.

Eredményes gazdálkodás

A közgyűlés végén az is elhangzott, hogy a szövetségnek van már GDPR szakértője, Makai Gábor személyében. Az MSZÉSZ tavalyi, összességében eredményes gazdálkodását végül a közgyűlés elfogadta. Amint azt főtitkár, Sárvári-Deák Zsófia elmondta, több mint 100 milliós bevételt ért el 2018-ban a szövetség, ez 20 millióval több, mint egy évvel korábban, a megnövekedett tagdíjak és támogatói bevételek miatt. A ráfordítás is 20 millióval nőtt, mivel egyebek mellett új munkatársat is fel kellett venni a tagság bővülése miatt. S amint azt a főtitkár már korábban is jelezte, a szövetség "nyereségének", nagyobb részét, mintegy 10 millió forintot, a tagok oktatására fordítják.