Számos adat tárolását írná elő a szállásadóknak egy új törvény

Forrás: hvg.hu

 2017. augusztus 01. 21:57

A Belügyminisztérium olyan salátatörvényt terjesztett a kormány elé, amely erősen kihat az állampolgárok személyes adataira, azok kezelésére. A törvény a szállásadókra és a mobilszolgáltatókra is plusz kötelezettségeket róna.

A tervezet szerint a szállásadóknak el kell kérni, és tárolni is kell a vendégek nevét, nemét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, valamint az anyjuk nevét. A legfurcsább, hogy kötelesek lennének lemásolni a vendég személyazonosító okmányát, emellett rögzíteniük kellene az érkezés és a távozás várható időpontját - írta a Magyar Nemzetre hivatkozva a hvg.hu.


Ez azért furcsa, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, illetve vezetője, Péterfalvi Attila már többször világossá tette, legtöbbször a banki gyakorlatot bírálva, hogy a személyi okmányokat még az érintett hozzájárulásával is csak sok egyéb feltételnek megfelelően lehet másolni.

A mostani tervezetben említett adatokat a nemzetbiztonsági szolgálatok kikérhetik a vendéglátóhelyektől, ha feladatuk indokolja. A szolgálatok azt is meghatározhatják, hogy a szállásadó milyen műszaki feltételek közepette továbbítsa a kért adatokat, és a szállásadó köteles az ehhez szükséges rendszert kiépíteni, ha nincs neki. Ha ez elmarad, 500 ezer forintos bírságra számíthat – derül ki a rendeletből.


Pintér Sándor belügyminiszter indoklása szerint jelenleg nincs arra szabályozás, hogy a magyar és külföldi szállóvendégek kötelesek megadni személyes adataikat, a szálláshelyeknek így nincs törvényi felhatalmazásuk, hogy elkérjék.

Kapcsolódó cikkek