Növekvő külföldi, csökkenő belföldi vendégforgalom februárban

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. április 14. 09:20

2023 februárjában a hazai kereskedelmi szálláshelyeken 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, a külföldiek és belföldiek aránya 50-50 százalék volt. A vendégek száma 1, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól.

A belföldi vendégek száma februárban 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Az éjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a tavaly februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldi vendégéjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel megközelítette a 30 milliárd forintot, 42 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A februári vendégéjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték el

Fotó: 123rf.com

 

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly január-februárban. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt, és csaknem 62 milliárd forintot tett ki.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek úgy értékelte az adatokat, hogy már korábban érezhető volt a csökkenés, ez folytatódott tovább.

„Még nem lehet drasztikus visszaesésről beszélni, de a változás jelentős. Nehéz kimondani: ám mindenkinek volt már korábban egy ilyen várakozása, hiszen a mostani infláció komoly hatással van a szektorra. Ugyanakkor bízunk benne, hogy ez a visszaesés nem lesz ennél jelentősebb a következő hónapokban” – fogalmazott.

Az biztos, az idei év sem lesz egyszerű. Sajnos a vendéglátás és a szállodaipar mindig nagy elszenvedője az inflációnak, hiszen mindenki először az otthoni rezsiszámláját fizeti ki, aztán élelmiszerre is kell költeni. Elsők között szokták elengedni az emberek ezeket a szolgáltatásokat

– tette hozzá Flesch Tamás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kitért arra is, hogy teljesen más a helyzet vidéken, mint Budapesten, azok a jellemzően budapesti szállodák, ahova 95 százalékban külföldiek érkeznek, ott ezt a csökkenést nem érzik olyan jelentősen, mint a vidéki szállodáknál,