Vendéglátás a Covid-19 árnyékában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2022. január 07. 14:59

A koronavírus-járvány soha nem látott kihívás elé állította a turizmus-vendéglátás szereplőit világszerte.

A Turizmus Bulletin 2021. évi 4. számában megjelent „A vendéglátás nemzetközi kutatási paradigmái a Covid-19 árnyékában: Szisztematikus szakirodalmi áttekintés és egy koncepcionális keretmunka” című tanulmányban Debreceni János és Fekete-Frojimovics Zsófia a jelenség ismeretelméleti (vállalatelmélet, marketing, fogyasztói- és szervezeti magatartás) vonatkozásait tárta fel.

A világjárvány kedvezőtlen hatásait a kereskedelmi vendéglátás teljesítményének változása is alátámasztja. A Nemzeti Cégtár adatbázisa alapján 2021 második negyedévében 2,5%-kal kevesebb éttermi vendéglátást folytató vállalkozás működik, amelyeknél 22,4%-kal kevesebb alkalmazott dolgozik, mint egy évvel korábban – áll a tanulmányban.

A világjárvány soha nem látott kihívás elé állította a turizmus-vendéglátás szereplőit

Fotó: 123rf.com

A trendekből kiindulva, a szerzők feltárták, hogy milyen tudományos paradigmákból érdemes a megváltozott üzleti gyakorlatokat és fogyasztói percepciókat vizsgálni a vendéglátásban; illetve bemutattak egy keretmunkát, mely a magyarországi vendéglátó vállalkozások ellenálló-képességének vizsgálatára alkalmazható.

A tanulmányból kiderült, hogy a Covid-19 és a vendéglátás kapcsolatára irányuló kutatásokban meghatározóak a vállalatelmélet, a marketing, valamint a fogyasztói és szervezeti magatartás elméleti megközelítései.

Részletesen bemutatnak olyan validált mérési eszközöket és széles körben elfogadott módszereket, amelyek megbízható válaszokat adhatnak az alábbi kérdésekre: mennyire érte felkészülten a vállalkozásokat a koronavírus-járvány; tanultak-e a vállalkozások a járványhelyzet alatti nehézségeikből; felkészülnek-e jövőbeli krízisekre; és hogy a fenntarthatóság szerves részét képezi-e az újjáépülésnek?

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.