Zurab Pololikashvili újabb négy évre az UNWTO főtitkára

Forrás: turizmus.com

 2021. december 02. 12:32

Tisztújító közgyűlést tartott az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) Madridban, ahol titkos szavazáson újraválasztották a jelenlegi főtitkárt. Zurab Pololikashvili új mandátuma 2025-ig szól.

Mint azt korábban megírtuk, az UNWTO Végrehajtó Bizottsága januárban tartott gyűlésén jelölte újabb négy évre a tisztségre a grúz származású Pololikashvilit, ezt a döntést kellett még megerősítenie a közgyűlésnek.

A régi-új vezető a döntést követően megerősítette rendkívüli ENSZ-nagyköveti tisztségében Ujhelyi István EP-képviselőt, aki az Európai Unió intézményei és az UNWTO közötti koordináció feladatait látja el társadalmi munkában – tájékoztatta lapunkat a politikus.

Zurab Pololikashvili

Fotó: UNWTO

„Erős együttműködésre van szükség az intézmények között a turisztikai ágazat által biztosított huszonötmillió európai munkahely védelmében. Az Európai Uniónak több felelősséget kell vállalnia a fenntartható turizmus jövője érdekében; ebben számíthatunk az ENSZ világszervezet szakmai javaslataira” – idézi a közlemény Ujhelyi István madridi közgyűlésen elmondott szavait.

Az EP-képviselő a százhúsz ország és számos turisztikai miniszter részvételével megtartott szakmai programon erős kritikával illette a korlátozásokkal és karanténszabályokkal kapcsolatos „hirtelen és átgondolatlan” tagállami döntéseket és ismét kiállt korábbi javaslata, az Európai Turizmus Unió mielőbbi megalkotása mellett.

Ujhelyi – aki egyúttal az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke is – a járványhelyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a hatékony megoldás elsősorban a digitális igazolvány rendszerének továbbfejlesztése, a veszteségeket elszenvedő vállalkozások anyagi támogatása és egy közös, átgondolt uniós turizmusstratégia lenne.