A szeptemberi tanévkezdésre megnyílik a Nyugati pályaudvar felújított csarnoka

Forrás: MTI

 2021. április 16. 12:59

Várhatóan a szeptemberi tanévkezdéstől újra használhatják az utasok a budapesti Nyugati pályaudvar felújított vágánycsarnokát – közölte a MÁV.


Készülj Fel!

A Nyugati pályaudvar vágánycsarnokát fedő új tetőszerkezet befejezése után hamarosan a pénztárcsarnok épületének külső állványozásával is elkészülnek a szakemberek, valamint megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is, a munkálatok a nyár végére befejeződnek.

Hozzátették, hogy szombattól, a tetőszerkezet felújításának munkálatai idejére a Teréz körútra nyíló gyorsétterem átmenetileg szünetelteti működését.

nyugati_mav

A vágánycsarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat, és a Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak

Fotó: MÁV

A vágányok felőli tornyok díszműbádogos-, kő- és téglarestaurátori munkálatai már befejeződtek, továbbá megújultak a pályaudvar nyílászárói is. Felkerültek ezen kívül a díszablakok és a régi műpalafedést természetes, antracit színű palára cserélték. A tetőszerkezet homlokzati részén elhelyezkedő koronaelem festése az acélszerkezettel azonos színárnyalattal készült – sorolták a sajtóközleményben.

A vágánycsarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat, és a Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak.
A felsorolt munkálatokon felül a MÁV kormányzati és uniós források segítségével további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítést végez. Ezen kívül a teljes aszfaltozott járófelületet kicserélik és új, modern digitális utastájékoztatás épül ki.

Nyugati pályaudvar

Hamarosan megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is

Fotó: MÁV

A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei is.

Az akadálymentes közlekedés érdekében a pályaudvar gyalogos-aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az úgynevezett hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet is kicserélik. A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpa épül. A vágánycsarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sáv készül, amelynek megtervezését a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége segítette. Ennek elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022-ben fejeződik be.