A WHO egyelőre nem ajánlja a vakcinaútlevél bevezetését

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 18. 15:00

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága január 14-i ülését követően ajánlásokat tett közzé a tagállamok számára, és egyelőre azt javasolta, hogy az új típusú koronavírus-járvány miatt még ne vezessék be a vakcinaútlevél követelményét.

A szakértői testület ülését a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt kellett a tervezettnél két héttel korábban összehívni. A WHO oldalán azt írják, a COVID-19 járvány továbbra is a nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet (PHEIC) jelent.

A bizottság megvizsgálta a COVID-19-et okozó vírus újonnan megjelenő változatait, valamint mérlegelte az oltási bizonyítványok és a negatív vírusteszt, illetve a vakcinaútlevél bevezetésének kérdését a nemzetközi utazásoknál.

 

A legnagyobb problémát az új variánsok megjelenése okozza

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat.Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az új mutációknak az eddig ismert variánsoknál.Az oltásokkal kapcsolatban a bizottság hangsúlyozta az egyenlő hozzáférés szükségességét a COVAX eszközön keresztül, valamint a technológiaátadást a globális termelési kapacitás növelése érdekében.

 

Vakcinaútlevél: a WHO egyelőre nem ajánlja

Tekintettel arra, hogy az oltások hatása a járvány átvitelének csökkentésére egyelőre ismeretlen, és az oltások jelenleg csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, a bizottság egyelőre azt javasolta, hogy az országok ne követeljék meg az oltás igazolását a külföldről beutazóktól, vagyis ne vezessék be az úgynevezett vakcinaútleveleket, mielőtt az oltóanyag szélesebb körben is elérhetővé válik.

koronavirus_oltas_123rf

Az Európai Bizottság csütörtökön tárgyal az egységes, uniós szintű oltási igazolás bevezetéséről

Fotó: 123rf.com

Ugyan a WHO már október óta dolgozik Észtországgal egy olyan digitális immunizációs tanúsítvány kidolgozásáról, amely lehetővé teszi az oltási adatok határokon átnyúló cseréjét, jelenleg arra kérte az országokat, hogy ne vezessék még be a nemzetközi utazás és a határátlépés feltételeként az oltás vagy az immunitást igazolását.

A bizottság szerint még mindig kevés információ áll rendelkezésre az oltás hatékonyságáról a betegség átvitelének csökkentésében. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás igazolása nem mentesítheti a nemzetközi utazókat az egyéb utazási kockázat csökkentésére vonatkozó intézkedések betartása alól.

A WHO azt tanácsolta az országoknak, hogy hajtsanak végre összehangolt intézkedéseket a biztonságos utazás érdekében, és osszák meg egymással nemcsak a WHO tapasztalatait, de a saját jó gyakorlataikat is.

A szervezet szerint fontos még a nemzetközi utazással kapcsolatos (légi, szárazföldi és tengeri) problémákra hozott, kockázatalapú nemzetközi szabványok és útmutatások kidolgozása is. Ilyenek például a tesztelésekhez és adott esetben a karantén időtartamához adott iránymutatások, illetve egyedi kockázati viszonyokhoz mért változtatások, ideértve a migránsok, az ideiglenes munkavállalók, vagy az utazók és a szállítmányozók mozgását.

 

Uniós szabályozást sürgetnek

Eközben, ahogy arról korábban már beszámoltunk, Görögország uniós szinten szeretné bevezetni az oltási igazolást, sürgetve egy közös megoldást, amely megkönnyítené a COVID-19 ellen már beoltott személyek szabad mozgását a tagállamok között, ami lendületet adhatna a nemzetközi turizmus újraindulásának is.A csütörtöki online uniós csúcstalálkozónak a vakcinaútlevél lesz az egyik fő témája, úgy tudni, hogy az Európai Bizottság közös alkalmazásról tesz majd javaslatot.Magyarország egyelőre mérlegeli, hogy a későbbiekben megkövetelheti-e majd az országba látogatóktól, hogy mutassák be oltási státuszukat egy mobilapplikáción, mielőtt az országba lépnének. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint meg kell várni, hogy lesz-e egységes uniós szabályozás, és amennyiben igen, Magyarország annak részese akar-e lenni, majd ez alapján kell megalkotni a hazai szabályozást.