Az easyJet korábbi vevőjelöltje már nem érdeklődik a felvásárlás iránt

Forrás: MTI

 2021. szeptember 09. 17:11

Az easyJet brit légitársaság nemrégiben előzetes, felvásárlási célú megkeresést kapott, de a cégvezetés ezt egyhangúlag visszautasította, és a vevőjelölt azóta jelezte, hogy immár nem érdeklődik az ügylet iránt - közölte csütörtökön a vállalat.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett tájékoztatásból nem derül ki, hogy melyik cég kereste meg az easyJet vezetését.

A BBC közszolgálati médiatársaság a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató értesüléseit idézve csütörtökön azt írta, hogy a Wizz Air lehetett a jelölt, de ezt egyik részről sem kommentálták.

Az easyJet ismertetése szerint a megkeresés alacsony árfolyamprémiumot tartalmazó, nagyon feltételes jellegű, teljes egészészében részvénycserés tranzakcióra vonatkozott.

A cég a tájékoztatás szerint gondosan tanulmányozta a megkeresésben foglaltakat, minden lényeges tényezőt megvizsgált - köztük az érdeklődés nagyon feltételes jellegét, valamint az easyJet által a részvényesek körében tervezett részvénykibocsátás jelentette bizonyosságot és stratégiai lehetőségeket -, és ennek alapján döntött a javaslat visszautasításáról.

Az easyJetet megkereső potenciális ajánlattevő ezután közölte, hogy már nem fontolgatja az ajánlattételt - fogalmaz a brit légitársaság csütörtöki beszámolója.
A cég megerősítette egyben azt is, hogy hozzávetőleg bruttó 1,2 milliárd font (mintegy 500 milliárd forint) értékben zártkörű részvénykibocsátást kezdeményezett, amelyet a befektetők teljes mértékben lejegyeztek.
A légitársaság emellett 400 millió font értékű, fedezett rulírozó hitelcsomag felvételéről is döntött.

Sajtóértesülések szerint a Wizz Air lehetett a jelölt, amely a visszautasítás után már nem érdeklődik, de ezt egyik részről sem kommentálták

Fotó: 123rf.com

A finanszírozási csomag célja a közlemény szerint az, hogy meggyorsítsa a koronavírus-járvány hatásainak felszámolását és ellenállóképességet nyújtson a cégnek a járványból eredő esetleges további lefelé ható kockázatokkal szemben.

Az ismertetés szerint az easyJet vezetése azzal számol, hogy a cég az idei negyedik negyedévben a 2019 negyedik negyedévében elért kapacitás 57 százalékával tud majd működni.
A beszámoló szerint ez jelentős javulás, hiszen az idei harmadik, folyó negyedév egészében a vállalat a 2019 azonos negyedévében mért kapacitásnak várhatóan a 17 százalékát használja.

Az easyJet részvénye a Londoni Értéktőzsde csütörtök délutáni kereskedésében 11,08 százalékos, 87,40 pennys veszteséggel 7,016 fonton járt.