Bécsben nem divat a bliccelés

Forrás: turizmus.com

 2021. január 06. 13:33

A közösségi közlekedés színvonalának köszönhetően európai összehasonlításban a bécsi utasok a legbecsületesebbek. 2020-ban csupán két százalékuknak nem volt érvényes jegye vagy bérlete.

Valószínűleg a fizetendő pótdíj összege is elrettentő hatással bír, és napi száz ellenőr biztosítja a járműveken a rend betartását.

Bécsben nem éri meg bliccelni. Ha valakinek nincs érvényes  jegye vagy bérlete, 105 eurót (37.900 forintot) kell fizetnie. Ha az illető ezt a helyszínen nem teszi meg, ez az összeg 115 euróra (41.500 forint) emelkedik. Ha pedig valaki 14 napon túl egyenlíti ki a tartozását, már 145 eurója (52.300 forint) bánja. Összehasonlításképpen, egy éves bérlet ára Bécsben 365 euró.

„A közösségi közlekedés az igazságosság elvén alapszik, amit minden erőnkkel igyekszünk megvédeni. Ha valakit bliccelésen érünk, a legdrágább jegyünket kapja” – mondja Alexandra Reinagl, a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója.

2020-ban összesen 3,1 millió utas jegyét ellenőrizték Bécsben

Fotó: © Wiener Linien

Az osztrák fővárosban naponta körülbelül száz ellenőr van szolgálatban a különböző járműveken, a Közlekedési Vállalat honlapján pedig még arról is tájékozódhatnak az utasok, hogy a következő napokban melyik járatokon találkozhatnak velük. A járványhelyzet miatt megváltoztak az utazási szokások, és az ellenőröknek is alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

Ügyelnek arra, hogy az ellenőrzés során betartsák a biztonságos távolságot és az eddigiektől eltérően nem csoportosan, a megállókban ellenőrzik az utazókat, hanem egyenként a járműveken. 2020-ban összesen 3,1 millió utas jegyét ellenőrizték Bécsben, 2019-ben ez a szám még 4,9 millió volt.

Az osztrák főváros utasai az egyik legbecsületesebbek Európában, ami a Wiener Linien szerint az áraknak és az ezért cserébe kapott minőségnek köszönhető. 2020-ban a bécsiek csupán két százalékának nem volt érvényes jegye vagy bérlete. Berlinben ez az arány három százalék, Hamburgban és Frankfurtban öt. Párizsban az utasok tíz százaléka bliccel.