Beszállna a Lufthansa és az MSC az új olasz nemzeti légitársaságba

Forrás: turizmus.com

 2022. január 30. 19:16

Olaszország új nemzeti légitársasága tárgyalásokat kezdett a Lufthansával és az MSC Grouppal, amelyek közösen szereznének többségi tulajdonrészt az ITA Airwaysben. Sajtóhírek szerint feltámadhat a korábbi Alitalia márka is.

Az ITA Airways, Olaszország új, tavaly október 15. óta működő nemzeti légitársasága január 24-én jelentette be hivatalosan, hogy az MSC Group olasz–svájci hajózási és logisztikai óriásvállalat a Lufthansával, mint iparági partnerrel az oldalán többségi részesedést szerezne a vállalatban. Az olasz kormány a tervek szerint megtartaná a kisebbségi részt. A két társaság 90 munkanapra kért kizárólagosságot az ITA-tól a tárgyalásokhoz.

A Lufthansa és az MSC az átvilágítási időszak alatt készül megállapodni az együttműködés részleteiről. A Lufthansa korábban kizárta a közvetlen részesedés lehetőségét, lapértesülések szerint azonban ezt is fontolgatja, 40 százalékos részesedésnél meghúzva a határvonalat, és így megelőzve a versenyhatóságok lehetséges kifogásait. Végtére is az ITA-ban való részesedés esetén az összes hub Frankfurttól Rómáig az ő fennhatósága alá kerülne – írja az aero.de.

A Lufthansa és az MSC Group közösen szereznének többségi tulajdonrészt az ITA Airwaysben

Fotó: Airbus

Az ITA elnöksége január 31-én tanácskozik a szándéknyilatkozat benyújtásáról. Amúgy az ITA ügyvezető elnöke számára állítólag a Lufthansa számít az első számú jelöltnek, Alfredo Altavilla a német Handelsblattnak nyilatkozva „nagyon meggyőzőnek" és „rendkívül érdekesnek" nevezte a német nemzeti légitársaság és az MSC ajánlatát. Mint elmondta, az MSC hajóin évente hárommillió turista utazik, és a társaságnak szüksége van repülőgépekre, amelyekkel a kikötőkhöz szállítja őket. „Számunkra ez nagyon fontos, mivel ezek hosszútávú járatok, amelyekkel sok pénzt lehet keresni" – mondta. Ezenkívül a szállítmányozás terén is látja az együttműködési lehetőséget, szerinte manapság a cargo az a szektor, amelyben a legnagyobb árréseket lehet realizálni.

Az ITA-hoz közelállók véleménye szerint az ügyletre az átvilágítás után, már májusban vagy júniusban sor kerülhet. Ha a szerződés megköttetik, az ITA elhagyná a Skyteam légi szövetséget, és a Star Alliance-hoz igazolna át, amelyhez a Lufthansa is tartozik.

 

Feltámadhat az Alitalia

Az ITA Airways vezetősége január végéig hoz döntést arról is, hogyan tudják integrálni az Alitalia márkát a vállalat kínálatába. A márkát a korábbi elképzelések szerint egyáltalán nem akarta használni a cég, és bár annak idején 90 millió euróért megvásárolta a márkajogokat, ezt csak azért tette, hogy a versenytársak se tehessék meg – érvelt akkor Alfredo Altavilla, az ITA ügyvezető elnöke.

Az aero.de szerint az Alitalia névre most mégis szükség van, méghozzá már idén márciusban szerepet kaphat. Erről Altavilla beszélt az olasz Képviselői Kamara közlekedési bizottsága előtt Fabio Lazzerini, az ITA vezérigazgatója jelenlétében. A részletek még nem tisztázottak, de azt aláhúzták, hogy az Alitalia nem az ITA diszkontmárkájaként fog feltámadni.