Biztonságiak sztrájkja blokkolhatja Schipholt

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 29. 09:56

Ha a fenyegetést beváltják, szeptember 4-én először fordul majd elő, hogy egy reptér teljes biztonsági személyzete sztrájkba lépjen.

A jelentős európai és tengerentúli forgalmat bonyolító amszterdami Schiphol repülőtér így éppen akkor zárna be, amikor a vakációzó családok visszatérnek az iskolakezdésre.

Hollandiában a családok igencsak kihasználják a nyári nagyszünetet, amely mindössze egy hónap. Az utolsó tanítási napon a család az iskola előtt várja a gyerekeket a felpakolt kocsival, és máris indulnak nyaralni, és csak az iskolakezdés előtti órákban jönnek vissza.

A mindig zsúfolt Schiphol

Fotó: turizmus.com

Ezért a reptéri Biztonsági Szolgálatok a szakszervezeteik egyetértésével és támogatása mellett meghirdetett, 24 órásra tervezett sztrájkja, amelyben a schipholi repülőtéren dolgozó mind a hat biztonsági cég részt kíván venni, rendkívül komoly károkat okoz. Lehetetlenné teszi a repülőtér teljes érkező és induló utas-, poggyász-, áru- és postaforgalmának biztonsági ellenőrzését, és e mellett a gépek repülésbiztonsági feladatának az elvégzését is.

Biztonsági vizsgálatok nélkül viszont senkinek nincs bátorsága repülni, így a forgalom teljes lebénulására lehet számítani. Ráadásul a sztrájk kiterjed a holland fuvarozókon kívül az összes külföldi szállítóra is.

A biztonságiak követelése többrétű. Egyrészt az év elejétől visszamenőleg érvényes 3 százalékos béremelést, a kollektív szerződésüknek a tartalmi felülvizsgálatát, a szolgálati beosztások (nappal, éjszaka) bizonyos „seniority” előírások szerinti, vagyis a kor és a munkában eltöltött évek szerinti megváltoztatását követelik. Ezeket eddig hiába kérték a munkaadóktól, ezért határoztak a 24 órás sztrájk mellett.

A bejelentett munkabeszüntetés legnagyobb vesztese természetesen a hazai „zászlós” fuvarozó, a KLM. A cég ezért elhatározta, hogy az utasait és az ügynökeit, speditőreit időben tájékoztatni fogja, hogy az utas- és áru-átfoglalásokkal a lehető legkisebb veszteséget kelljen elkönyvelniük. Ez csak látszólag tűnik egyszerűnek, mivel a főszezon közepén a járatok tele vannak utassal és áruval is, szabad kapacitást nagyon nehéz lesz találni.

De, mint mondják, a baj soha nem jár egyedül. Cikkünk megjelenésének időpontjában Hollandia több repülőterén (Lelystad, Rotterdam-Hága, Maastricht) is tárgyalnak a biztonsági szolgálatok a szakszervezeteikkel együtt, hasonló követelésekről, mint az amszterdami kollégáik.