Dél-kaliforniai hajókatasztrófa: a személyzeten kívül nincs túlélő

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 04. 16:05

Egyetlen utas sem élhette túl a hajón kitört tűzvészt – nyilatkozták kaliforniai tisztségviselők.

Úgy tűnik, 2019 a sorozatos hajóbalesetek éveként vonul be a történelembe: még szinte kis sem heverte Budapest a májusi hajókatasztrófát – melyben dél-koreai turisták estek áldozatul – Velencében óceánjáró okozott balesetet, rá néhány napra pedig Hamburgnál süllyedt el egy kirándulóhajó.

Most a Dél-Kalifornia partjainál leégett kirándulóhajó tragédiája borzolja a kedélyeket, hiszen bejelentették, hogy a 34 utas közül senki nem élhette túl a katasztrófát.

Bill Brown, Santa Barbara megye seriffje keddi sajtókonferenciáján elmondta, a hajó 20 utasának holttestét már a felszínre hozták, de sokuk földi maradványai valószínűleg az elsüllyedt hajó alá szorultak. A mentőegységek átmeneti időre felhagynak az áldozatok földi maradványainak felszínre hozatalával, és egyelőre a hajó stabilizálására összpontosítják erőfeszítéseiket.

Részvétvirágok Santa Barbara kikötőjében

Fotó: euronews.com

Mint ismeretes, a kirándulóhajó szombaton hajózott ki Santa Barbarából, fedélzetén hatfős személyzettel és 34 utassal. A kirándulók a Los Angelestől mintegy 140 kilométernyire fekvő Santa Cruz szigete felé hajóztak búvárkodni, amikor hétfőre virradó éjszaka a hajón tűz ütött ki. Az utasok aludtak, a legénység öt tagja – a kapitány és négy matróz – azonban ébren volt és a tengerbe ugrott. Egy másik hajó mentette ki őket. A legénység hatodik tagja aludt, így ő is a tűzben lelte halálát.

Jennifer Homendy, az országos szállításbiztonsági hivatal (NTSB) munkatársa az újságíróknak elmondta: szakértők részvételével megkezdődtek a vizsgálatok a tragédia körülményeinek feltárására. Mint mondta, minden megmaradt, gyúlékony anyagot összegyűjtenek, megvizsgálják a hajó műszaki állapotát, és elemzik a tűz nyomait is. Az adatok, illetve bizonyítékok összegyűjtése előreláthatóan 6-10 napig tart majd, de a hajó addig az óceán mélyén marad.

A rendőrség és az orvosszakértők DNS-minták segítségével azonosítják a felszínre hozott halottakat. Erre azért van szükség, mert a szokatlanul heves tűzben az áldozatok teljesen összeégtek.

Az előzetes jelentések szerint a hajón 17 és 60 év közötti kirándulók egyaránt voltak, többségük Santa Cruz és San José környékéről vágott neki a búvárkodást kínáló turistaútnak.

Az egyik Los Angeles-i televízióban lejátszottak egy rövid hangfelvételt, amelyen hallható, ahogy a hajóról valaki a parti őrséget hívja, és azonnali segítséget kér. A parti őrség ügyeletese ugyan kérdezte a hajó koordinátáit, de választ már nem kapott. A rendőrség hétfő este óta hallgatja meg a túlélő személyzetet.

 

Szabálysértés történt?

A The New York Times című lap információi szerint vizsgálják a kirándulóhajók működésére vonatkozó szabályok betartását is. Az előírások szerint ugyanis minden hajókabinnak rendelkeznie kell füstjelzővel és riasztó berendezéssel, valamint tűzoltókészülékkel. Ezen kívül az utastereknek legalább két, egymástól független vészkijárattal kell rendelkezniük.

Mint az MTI írja, a jelenlegi vizsgálatok arra irányulnak, hogy a biztonságot garantáló szabályokat betartották-e. Az amerikai sajtóban idézett szakemberek ugyanakkor megjegyezték: az a tény, hogy a tűz éjjel tört ki és az utasok aludtak, nagyon komolyan leszűkítette a személyzet mozgásterét.

Kedden Santa Barbara kikötőjében hozzátartozók és ismeretlenek virágokkal és gyertyagyújtással emlékeztek a tragédia áldozataira.