Diszkrimináció- és akadálymentes turizmust építenek Fokvárosban

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 17:06

A mozgalom az egész városra kiterjedő Braille-írásos információs pontokat is magába foglal, de Dél-Afrika első képzett, vak idegenvezetőjét is munkába állítják majd. A cél hogy diszkrimináció és akadályok nélküli turisztikai környezetet teremtsenek Fokvárosban.

A kezdeményező a Cape Town Tourism, Fokváros hivatalos desztinációs marketing- és menedzsment szervezete. Az általuk indított Határtalan Fokváros elnevezésű, a maga nemében a világon elsőként bevezetésre kerülő mozgalom biztosítja, hogy minden turista egyenlő esélyekkel utazhasson Dél-Afrika fővárosába és hozzáférhessen Fokváros turisztikai kínálatához - írja a Travel Daily News.

Az akadálymentesítési projekt első fázisaként a szervezet Braille-írásos információs táblákat helyezett el a Salt River-i utcai művészi falfestményeken és Fokváros ikonikus sárga képkeretein a város turisztikai látványosságainál. Emelett QR-kódokkal is segítik a turistákat, amelyek audio-tartalmakhoz vezetnek, hanggal leírva a kilátást és a művészeti alkotásokat, hogy minden látogató élvezhesse az attrakciókat.

A Cape Town Tourism tervei között szerepel a közösségi médiatartalmak audio opciókkal történő fejlesztése, az akadálymentesített útvonalakat bemutató térképek készítése, érzékenyítő workshopok szervezése, valamint az akadálymentesített fokvárosi útvonalak audio térképének bevezetése is.

fokvaros_123rf

Fokváros ikonikus sárga képkeretein a város turisztikai látványosságainál is elérhető lesz minden információ Braille-írással

Fotó: 123rf.com

"Azt is vizsgáljuk, hogy az éttermek étlapjain, a szállodák és panziók műtárgyain hogyan tudnánk hasonló QR-kódokat elhelyezni, melyek egy továbbfejlesztett hangos útikalauzra mutassanak. Elkötelezettek vagyunk továbbá a fogyatékkal élő gyerekek, mint a jövő vezetőinek támogatása mellett a turisztikai tevékenységekben és programokban" - mondta el a szervezet igazgatója, Enver Duminy.

 

A kampány megtestesítője egy látássérült idegenvezető

A kampány víziójának egyik legfigyelemreméltóbb megtestesítője Winston Fani, egy 35 éves dél-afrikai, aki nem hagyta, hogy glaukómával összefüggő vaksága a turizmus iránti szenvedélyének útjába álljon. Az év elején a Cape Town Tourism támogatta Fani tandíját, hogy megszerezze a turisztikai képesítést, és Dél-Afrika első vak idegenvezetőjévé váljon.

Fani egyedülálló interaktív utcai művészeti túrát vezet Salt Riverben, bemutatva a lenyűgöző falfestményeket, a mögöttük álló művészeket és az általuk képviselt történeteket. Fani példátlan technikával, lépések és lámpaoszlopok számolásával jut el a megfelelő műalkotáshoz, és ezt kombinálja a művek és alkotóik leírásával, hogy inspirálja a turistákat.

fokvaros_123rf

Fokváros szeretne az első teljesen inkluzív turisztikai desztinációvá válni

Fotó: 123rf.com

A túrát kiegészíti a látássérült ember életének személyes nézőpontjával, bemutatva, hogy a környezet olyan jellemzői, mint például a tapintható burkolatok, hogyan használhatók útmutatóként a látássérültek számára.