Dobogósok vagyunk a kerékpáros közlekedésben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 29. 12:27

Sokan nem tudják, de az Európai Unió 28 országát vizsgálva – Hollandia és Dánia után – Magyarország a harmadik helyen áll a mindennapos kerékpáros közlekedés részarányát tekintve, mondta a napokban az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz szerint ezért rendkívül fontos, hogy a kerékpáros infrastruktúrát még tovább fejlesszék, hiszen komoly igény van rá.

Kiemelte, hogy a magyar kormány soha nem látott pénzösszegeket fordít kerékpárút-fejlesztésre: az uniós forrásokból Magyarország használ a legnagyobb arányban forrásokat ilyen célra.

A kormánybiztos a múlt héten ott volt a Fejér megyei Tácon, a Gorsium-kerékpárút átadásán, továbbá az Eger–Egerszalók–Hőforrás között megépült 5 kilométeres kerékpárút átadásán is, Egerszalókon.

Az Eger–Egerszalók–Hőforrás között megépült 5 kilométeres kerékpárút átadása június 26-án

Fotó: MTI/Komka Péter

Rámutatott, hogy a most átadott 8,6 kilométeres gorsiumi szakaszból egyik irányban négy kilométer hiányzik a Budapest–Balaton kerékpárút eléréséhez, míg a másik irányban 25 kilométernyi kerékpárutat kellene építeni, hogy elérjék a Sió-csatornát. Reményei szerint ezek a fejlesztések a közeljövőben megvalósulhatnak.

Az Egert Egerszalókkal, illetve a Demjéni Termálvölggyel összekötő, mintegy 5 km-es kerékpárút egyben része lesz a nemzetközi EuroVelo 14 kerékpáros túraútvonalnak is.