Híd épülhet Szicília és az olasz szárazföld között

Forrás: MTI

 2023. április 05. 11:47

Bemutatta az Olaszországot Szicíliával összekötő híd terveit Matteo Salvini kormányfőhelyettes a külföldi sajtó képviselőinek Rómában kedden, azt hangoztatva, hogy ezzel létrejönne a leghosszabb európai közlekedési folyosó Skandinávia és a Földközi-tenger között.

Az "olasz csizma" és Szicília szigete közé tervezett függőhíd építési terveiről az infrastrukturális és közlekedési minisztériumot vezető Matteo Salvini számolt be a külföldi sajtó képviselőinek. A híd építésének munkálatai 2024 nyarán kezdődnek el, jelentette be a politikus.

A tízmilliárd eurós projekt a legnagyobb olaszországi állami beruházás az 1950-es évek óta. Salvini megjegyezte: teljes mértékben környezetvédő és biztonságos mérnöki munkáról van szó, amely kibírja majd a Szicíliai-szorosban tapasztalható erős hullámzást és széljárást, illetve az esetleges földrengéseket is.

Az "olasz csizmát" Szicília szigetével összekötő, 3,6 kilométer hosszú hídon a tervek szerint évente 11 millió átkelővel, naponta 230 vonattal és óránként 6000 jármű forgalmával kalkulálnak.

A Messinai-szorosban megépülő híd összekötné Szicíliát az olasz szárazfölddel (látványterv)

Fotó: Olasz Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium

 

Ami a híd használati díját illeti, alacsonyabb lesz, mint a komphajókon a járművenként jelenleg kért 40 euró.

Salvini hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a hídépítéssel kapcsolatos közbeszerzési pályázatokon kizárólag a környezet megóvását és a munkavállalók jogvédelmét biztosító cégeknek, főleg olasz és európai vállalatoknak nyújtanak részvételi lehetőséget.