Az utazók 61 százalékát érintette a járatok késése vagy törlése ezen a nyáron

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 29. 17:27

A munkaerőhiány miatt a reptereken tapasztalható káoszt megsínylették az utasok: az elveszett bőröndök és hosszú sorok mellett a késő, vagy el se induló járatok is sokaknak okoztak fejfájást a nyáron az USA-ban.

A Forbes Advisor utasbiztosítási szakértői megnézték, pontosan milyen hatással volt a légitársaságoknál és repülőtereken megfigyelhető káosz az utazókra ezen a nyáron az Egyesült Államokban – írja a Travel Daily News.

A Forbes 2000 utazót kérdezett meg, és megállapította, hogy az utazók 61%-a tapasztalt járatkésést vagy járattörlést ezen a nyáron, és ennek következtében 83%-uk elvesztette az előre kifizetett szállodai szobákra, körutazásokra és egyéb tevékenységekre költött pénzét is.

Összességében a nyári utazók átlagosan 838 dollárt veszítettek – több mint kétszer annyit, amennyit egy utazó országos átlagban belföldi járatra költ, 17%-uk pedig lemaradt olyan mérföldkőnek számító eseményekről, mint az esküvők, ballagások és egyéb családi összejövetelek.

reptertorles_123rf

Az amerikai utazók 61%-a tapasztalt járatkésést vagy járattörlést ezen a nyáron, és ennek következtében 83%-uk pénzt is vesztett

Fotó: 123rf.com

Az elveszett és késve érkező poggyászok szintén gyakori utazási gondot jelentettek. A válaszadók 48%-a mondta, hogy csomagja elveszett vagy késett utazás közben, 44%-uk pedig azt, hogy poggyászát sérülten kapta vissza.
Összességében a legtöbben a poggyászkésést említették a káosz egyik legrosszabb pontjaként: akik késve kapták meg bőröndjeiket, azok átlagosan négy napig voltak csomagjaik nélkül, 11%-uk pedig soha nem kapta meg a poggyászát. Az utazók átlagosan 556 dollárt költöttek az elveszett vagy késve érkező poggyászuk tartalmának pótlására. A nyári utazók 54%-ának repülnie kellett az elveszett poggyászáért, 33%-uknak pedig egy távoli repülőtérre kellett utaznia, hogy visszaszerezze csomagját.

A járatok késése és törlése is sok problémát okozott. Ezek miatt az utazók átlagosan több mint 5 órát töltöttek a repülőtéren. A késések következtében az utazók 19%-a vesztett pénzt előre kifizetett programokon, 17%-uk pedig kénytelen volt teljesen lemondani utazását, emellett pedig pénzt veszített a reptéri parkoláson, transzferen, kutyaszitteren és a fel nem használt szállodai szobákon. Az utazók 13%-a hajóútról maradt le a járattörlések és késések miatt.