Jó évet vár, folyamatosan fejleszt a Celebi – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. január 23. 14:27

Bár a Celebi logói mindenütt láthatók a repülőtéren, kevesen tudják, hogy a légikikötő üzemeltetésének az oroszlánrésze a cég felkészültségén múlik. Munkájukról és az idei várakozásokról Várkonyi Zita, a Celebi Ground Handling európai kereskedelmi igazgatója beszélt a Trend FM interjújában.

Az utasok számára természetes, hogy egy gép tiszta, van benne üzemanyag, gond nélkül és villámgyorsan felteszik rá a csomagot és a gép elrepül. Ám ez a folyamat ennél lényegesen összetettebb. A Celebi Ground Handling kollégái felelnek azért, hogy mindez fennakadás nélkül történjen, mintegy 800 munkatársuk segíti a folyamatokat a legkülönbözőbb szakterületeken, az utaskiszolgálástól kezdve a repülési tervek elkészítéséig.

Leegyszerűsítve a Celebi az, aki az utasok és a légitársaságok között áll, és gondoskodik róla, hogy az utasok a megfelelő minőségű, precizitású és gyorsaságú kiszolgálásban részesüljenek – összegzi a podcastban Várkonyi Zita.A Celebi méreteit tekintve óriási cég. Tartozik hozzájuk áruszállítás, cargo, raktárbázis-üzemeltetés, a magángépes terminál kiszolgálása, a lounge-ok üzemeltetése, utasfelvétel, takarítás, és még egy sor repüléssel kapcsolatos biztonsági és műszaki tevékenység is.

A podcastból megtudhatjuk, milyen hatalmas logisztika áll ennek a tevékenységnek a hátterében, és mennyi kihívással találkoznak. Ilyen például a csomagszállítás, hiszen a nemzetközi csomagkövető rendszer a bőrönd minden rezdülését követi. Nemcsak azt lehet és kell tudniuk, hogy egy bizonyos poggyász a reptéren hol található, hanem azt is, hogy a gépen belül melyik csomagtérbe került, hiszen alapvető repülésbiztonsági szabály, hogy csomag utas nélkül nem utazhat. Kihívásokat támaszt az automata check-in rendszer is, illetve jó példa a téli jégtelenítés is, amelynek rendkívül szigorú szabályai vannak, és csak akkor végezhető el, amikor a gép már steril, megtankolták és az utasok a gépen ülnek.

A Celebi tagja a Zöld Reptér Programnak és kiemelten odafigyelnek karbonlábnyomuk csökkentésére, melynek érdekében egy sor beruházást végrehajtottak és flottájukban a 258 motorizált járműből ma már 59 elektromos.Egyéb beruházásaik is folyamatosak, az eszközpark fejlesztése mellett kiemelt figyelmet fordítanak kollégáik tréningezésére, továbbképzésére, melyre a Celebi Akadémia keretében komoly e-learning iskolarendszert hoztak létre. Legnagyobb beruházásuk a 12500 négyzetméteres Cargo City volt, amely év elejétől további 3000 négyzetméterrel bővült.

Flexibilis reagálásuknak köszönhetően mára talpra álltak a Covid idején mintegy 90 százalékkal visszaesett forgalom okozta nehéz helyzetből. 2024-re jó évet és növekedést várnak, céljuk a piacvezető pozíció megtartása és a korábbi kimagasló számok túlszárnyalása.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

(Borítókép: 123rf.com)