Korszerűbb végállomást kapott a Lillafüredi vasút

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 02. 16:23

Megújult az utasváró, a szárnyvonalak stilizált változata is megjelenik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) Miskolc-Dorottya utcai végállomásán.

Vereb István, az erdei vasutat működtető Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a fejlesztés együttműködéssel valósult meg. Az erdészeti részvénytársaság még tavaly a Kassai Gyermekvasúttal közösen az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében európai uniós pályázati támogatást nyert el a lillafüredi erdei vasút fejlesztésére.

Megújult a LÁEV Miskolc-Dorottya utcai végállomása

Fotó: Északerdő Zrt.

A projekt keretében az 1. vágány mellett, közel száz méter hosszúságban új peront építettek. Ez az időseknek és a kisgyerekes családoknak könnyíti meg a felszállást kisvasút szerelvényeire.

Az épület mellett kialakított élménytéren különböző látványelemek kaptak helyet.

Egy kisvasúti minivagont is elhelyeztek a területen, amely utasváróként működik. Ennek érdekessége, hogy a hazai kisvasutakról szóló ismertetők várják a vendégeket, emellett a lillafüredi és a mahócai szárnyvonalak stilizált hálózatát is felfedezhetik az érdeklődők.

Új térvilágítást kapott a peron

Fotó: Északerdő Zrt.

A fejlesztés keretében az élménytéren és a peronon teljes hosszában új térvilágítást is felszereltek. Ez az esti alkalmi járatok – például a decemberi Mikulásvonat – közlekedése szempontjából fontos.

A következő időszakban kormányzati támogatással folytatódik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút megújítása. A városban más turisztikai fejlesztés is indul: hamarosan megújul a történelmi Avas városnegyed.