Március 24-én felavatják az új berlini repülőtér 2-es terminálját

Forrás: turizmus.com

 2022. március 16. 08:36

Másfél évvel az új berlini repülőtér megnyitása után, március 24-én üzembe helyezik a légikikötő 2-es terminálját.

Elsőként a Ryanair gépe száll majd fel a berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtérről (BER) március 24-én olyan utasokkal, akik a T2 terminálon csekkoltak be. A Ryanair más diszkont légitársaságok mellett a fő használója is lesz az épületnek, amely hatmillió induló, ill. érkező utast tud kezelni évente.

Az utasok az új terminálépületben a check-in és az utasbiztonsági ellenőrzés után két hídon keresztül jutnak el a kapukig, amelyek tulajdonképpen az 1-es terminálhoz tartoznak. A T2 terminál megépítése ugyanis nem szerepelt az eredeti tervekben, a repülőtér rekord hosszú ideig – kilenc évig – tartó építése során vált világossá, hogy a T1 egymagában túl kicsi lesz a prognosztizált utasszám befogadásához. A T2 viszonylag gyorsan, 2020. szeptember végéig el is készült, de a járvány miatt még nem kezdték el használni.

Az új terminálban 19 önkiszolgáló check-in pult és 16 poggyászfeladó automata található

Fotó: ©Anikka Bauer/Flughafen Berlin Brandenburg GmbH

A BER közleménye szerint az utasok ugyanúgy jutnak el ehhez a terminálhoz is, mint a T1-hez, a repülőtér mellett található pályaudvar közvetlen összeköttetést kínál mindkettő épülethez, és a parkolóházak is ugyanúgy használhatók. Gyalog az E0 szinten lehet átsétálni egyik terminálból a másikba.

A T2 terminál bruttó összterülete 23 ezer négyzetméter, az épületben 19 önkiszolgáló check-in pult és 16 poggyászfeladó automata található.
A koronavírus-járvány kellős közepén átadott repülőtér forgalma idén februárban már az élénkülés jeleit mutatta. Ebben a hónapban 953 ezer utas szállt fel a reptérről, ami több mint hatszorosa a 2021. februárinak, de mintegy 1,6 millióval kevesebb annál, mint amennyit 2020 februárjában az akkori Tegel és Schönefeld repülőtereken együtt regisztráltak – írja az aero.de.