Megoldható a budai Vár buszos megközelítése

Forrás: turizmus.com

 2016. május 07. 11:41

A Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére körvonalazódni látszik egy kompromisszumos megoldás a turista- és városnéző buszok budavári mozgatására – tudta meg szerkesztőségünk az MTÜ sajtóirodájától.

Mint emlékezetes, a nemzeti fejlesztési miniszter április 25-én jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalakulását, a Miniszterelnökség pedig április 27-én  tájékoztatta az érintetteket arról, hogy május 15-től kitiltják a turista- és városnéző buszokat a budai Várból. Az időben összecsúszó két esemény után néhány nappal egyeztetésre került sor a kérdésben. A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal április 28-i ülésének tervezett napirendjét is felülíró problémára a Magyar Turisztikai Ügynökség olyan megoldást kezdeményezett, amely tekintettel van az új funkciókat kapó Várnegyed megújítására, az ott élők érdekeire, de – nem utolsósorban – a turisták és a turizmusban érdekelt szolgáltatók szempontjaira is.

Ez a látvány biztosan eltűnik napokon belül
Fotó: Google Térkép


Az MTÜ sajtóirodájától kapott tájékoztatás szerint, a május 6-i megbeszélésen részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint, munkatársával képviseltette magát a Budavári Önkormányzat polgármestere, illetve jelen voltak az utazási irodák és a városnéző szolgáltatást nyújtó társaságok képviselői.

A megbeszélésen a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a budai Várnegyedben folyó munkálatok miatt a turistaforgalom szervezésében változások szükségesek. Elfogadták azt is, hogy a buszos közlekedésben a változás május 15. helyett május 31-től lépjen életbe. Támogatták az MTÜ azon javaslatát is, hogy nem kitiltásra, hanem ésszerű korlátozására lesz szükség.

Az MTÜ javaslata szerint a turistaforgalmat kiszolgáló buszok 19–7 óra között mozoghassanak szabadon, 7–19 óra között pedig egy mindenki számára elfogadható rend szerint közelíthessék meg a Várnegyedet. Ez utóbbinak a kidolgozására az érintettek a május 9-ével kezdődő héten helyszíni bejáráson vesznek részt, majd egy rövid tesztidőszakban ki is próbálják a kompromisszumos megoldás működését. Az MTÜ az átmeneti időszakban a turisták irányításában és tájékoztatásában szerepet vállal.

A Magyar Turisztikai Ügynökség sikerként értékeli, hogy az ország érdekét szolgáló nagyberuházás körül kialakult vitás kérdésben sikerrel közvetített a szolgáltatók, az önkormányzat és a kormányzat között, ésszerűen képviselve a turisztikai szakma érdekeit, s hogy a felek együttműködése révén nemzeti kincsünket továbbra is zavartalanul tekinthetik meg az idelátogatók – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

***

Megkeresésünkre az érintett szakmai szervezetek képviselői elmondták, hogy bizakodóak a megoldást illetően.

Közlekedésszervezésben jártas szakemberekkel konzultálva megtudtuk, hogy hasonló helyzetekre léteznek sikeres példák, ahol a buszok egy vagy több puffer parkolóban várakoznak, az érintett területen pedig csak – külön irányítást követve – áthajtanak, illetve annyi időre állnak meg, amíg a turisták fel- vagy leszállnak.