Megszenvednek Kínáért az amerikai légitársaságok

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 29. 11:56

Kína hamarosan a légi szolgáltatók legnagyobb piacává válik, de az amerikai cégek bajosan profitálnak a gyors növekedésből.

Egyes amerikai légitársaságok szűkítették járataikat a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kínába. Az American Airlines októbertől megszünteti szolgáltatását Chicago és Shanghai között, a Hawaiian Airlines pedig felfüggeszti járatait Honolulu és Peking között. Az American Airlines arra hivatkozott, hogy a magas üzemanyag-árak miatt nem fenntartható és nem nyereséges az útvonal. A United Airlines alig 15 hónap működés után tavaly építette le szolgáltatását San Francisco és Hangcsou között.

A nehézségek abból adódnak, hogy az amerikai légitársaságoknak ádáz versenyt kell vívniuk az állami hátterű kínai riválisokkal, amelyek szélsebesen bővítik nemzetközi útvonalaikat. „Ezen a piacon nagyon erős a verseny, még a kínai légitársaságoknak is” – mondta a travelwirenews.com-nak Peter Harbison, a CAPA-Center for Aviation in Sydney kutatócég ügyvezetője.

Az American Airlines Kínában

Fotó: turizmus.com

A kínaiakat az amerikai útvonalakon is agresszív növekedés jellemzi, nyomják le az utasonként elérhető hozamokat. Így nehéz profitot termelni, különösen az elmúlt két évben, amikor ismét növekedésbe kezdett az olajár.

A kínai légitársaságokat a kormányzati támogatások segítik abban, hogy alacsonyan tartsák a jegyárakat. A malajziai Endau Analytics tanácsadócég alapítója, Shukor Yusof azt prognosztizálja, hogy a végső győztesek a kínaiak lesznek, mert feneketlen a zsebük, ahonnan az állami pénzeket kapják.

Az amerikaiak ennek ellenére mindent megtesznek, hogy versenyben maradjanak. Kína 2022-re átveszi az első számú légiforgalmi piac pozícióját az Egyesült Államoktól, beleértve a ki- és beutazásokat, valamint a belföldi járatokat. 2036-ra pedig megháromszorozódik és így 1,5 milliárdra nő a kínai légi utasok száma.

Az amerikai cégek arra is panaszkodnak, hogy kedvezőtlen, késő éjszakai leszállási résidőket kapnak Kínában, sőt esetenként teljesen elutasítják őket. Máskor pedig a honlapjuk megváltoztatását követelik, hogy azzal még közvetve se ismerjék el Tajvan önállóságát. Az is igaz persze, hogy több kínai utazik az Egyesült Államokba, mint fordítva, és a kínaiak a hazai légitársaságokat preferálják.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a verseny helyett ezúttal az együttműködés lesz a célravezetőbb. Az American Airlines és a Delta már tett is erre kísérletet, és a kínai légitársaságokkal is kezdik kibővíteni a járatmegosztásokat. Mást nem tehetnek, mert a kínai piacot nem hagyhatják figyelmen kívül, még ha nem is könnyű a bevétele – figyelmeztetnek az iparági elemzők.