Országos sztrájk bénította meg Belgiumot

Forrás: MTI

 2019. február 13. 14:06

Több szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénította meg Belgiumot, ami február 13-án már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

A munkabeszüntetéshez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak, ezért teljesen leállt a légiközlekedés az országban. Este 10 óráig egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt, ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.
A brüsszeli Zaventem repülőtér azt közölte, hogy 591 utas-, illetve teherszállító járatot kellett törölniük, ami mintegy 60 ezer utazót érint. Az akció még az amszterdami Schiphol repülőtérre is kihatással van, a megnövekedett forgalom miatt ugyanis jelentős késésekre kell számítani.
A sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalom irányítását összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli. A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatják meg.

Február 13-án este 10 óráig egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt Brüsszelben

Fotó: Wikimedia Commons

A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte. Brüsszelben a hatból csak egy metróvonalon közlekednek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem jár. Több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is súlyos fennakadások tapasztalhatóak.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is zavarokra kell számítani, országosan nagyjából minden második járat kimarad. A vállalat szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a nemzetközi gyorsvonatok, például az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressz, illetve a Brüsszelt Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal és Kölnnel összekötő Eurostar forgalmát szinte egyáltalán nem érinti az akció.

A legnagyobb belga szakszervezetek által közösen bejelentett általános munkabeszüntetés sok más szektorra is kiterjed, például a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a kikötőkre és a postára is, és sok üzem és magáncég sem tudott kinyitni. A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb nyugdíjakat követelnek.