Profi drogcsempész bandát lepleztek le Schipholon

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. február 25. 08:33

A valaha volt legkomolyan szervezett profi csempészbanda bukott le a napokban az amszterdami repülőtéren.

A kábítószerek határon való biztonságos átcsempészésére mindig is a repülőterek, kikötők, közúti vagy vasúti átkelő pontok bizonyultak a legbiztonságosabbaknak. Ahhoz pedig, hogy a drogcsempészet hosszú távon is megbízható és jövedelmező tevékenység legyen, mindig szükség volt a helyi adottságokat jól ismerő, a területen feltűnés nélkül és otthonosan (hivatalosan) mozgó alkalmazottakra. A csempészek leleplezése általában csak hosszabb megfigyelés után volt lehetséges.

Nem volt ez másként sem az amszterdami Schiphol reptér esetében sem, ahol a hatóságok már hosszabb ideje meg voltak győződve arról, hogy nem kis számú „belső” ember segíti a drogcsempészeket. Február 19-én az egyik érkező repülőgépnél „munka” közben tetten értek két, több éve a reptéren dolgozó rakodómunkást. A rendőrség a múlt év augusztusától figyelte a repülőtéri poggyász- és árurakodókat, a reptéri takarítókat és a catering dolgozóit, mert meggyőződésük volt, hogy egy nagyobb „team” csempész drogot, igencsak profi módon.

A rendőrség tavaly augusztus óta figyelte az alkalmazottakat

Fotó: Wikipedia

A rakodó szolgálat nagyon könnyen és gyorsan megtalálta az előre jelzett közel-keleti, vagy ázsiai járatokon érkező, speciális jelzésű poggyászokat, melyeket a biztonsági ellenőrzés elkerülésével már a gépnél átadtak a takarítóknak vagy a cateringeseknek, akik gondoskodtak a csomag „belföldi” továbbításáról. A „drogexport” esetében az eljárás fordított  volt.

Az elmúlt év második felében és az idei év első két hónapjában a rendőrség őrizetbe vett csempészés vádjával 12 alkalmazottat, közülük kilencen rakodómunkások voltak, és hárman cateringesek. „Munkájuk” során összesen 103 kilogramm kokaint és heroint csempésztek be az országba. A házkutatások során ennek egy részét megtalálták, sőt ezen felül volt még náluk több százezer eurónyi készpénz, nagyobb mennyiségű arany és ékszer is. A társaság csak droggal foglalkozott, a poggyászt és az árut nem dézsmálták meg, hiszen úgy hamarabb lebukhattak volna. Miután a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette a gyanúsítottakat, keresik a segítőtársaikat és az orgazdákat.