Sikeres Flying-V próbarepülés

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 07. 17:31

Sikeresen lezajlott a Flying-V repülőgépmodell első próbaútja. A formabontó és üzemanyag-takarékos gépforma a KLM és a Delfti Műszaki Egyetem kollaborációjának eredménye, és célja a légi közlekedés fenntarthatóbbá tétele.

Másfél évvel ezelőtt, az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) 2019-es konferenciája során a Delfti Műszaki Egyetem és a KLM bejelentette a Flying-V tervezésének megkezdését, amely a szélcsatorna- és földi tesztek után mára végre felszállásra kész állapotba került.

A múlt hónapban a Delfti Műszaki Egyetem kutatói, mérnökei és egy drónpilótája utazott el egy németországi repülőtérre, hogy elvégezzék az első próbarepülést. „Nagyon kíváncsiak voltunk a Flying-V repülési tulajdonságaira. A repülő kialakítása és designja beleillik a Fly Responsible kezdeményezésünkbe, amely képviseli a fenntarthatóságunk javításának érdekében tett lépéseinket. Fenntartható jövőt szeretnénk biztosítani a repülés számára, ennek pedig az innováció is kiemelkedő összetevője. A KLM évek óta a világ első három legfenntarthatóbb légitársasága között szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexen. A jövőben is ezt a mintát szeretnénk folytatni. Nagyon büszkék vagyunk, hogy mindezt együtt tudtuk elérni, ráadásul ilyen ilyen rövid idő alatt” – mondta Pieter Elbers, a KLM elnöke és vezérigazgatója.

Nézze meg a próbarepülésről készült videóbeszámolót:

A Flying-V kialakításával egy energiatakarékos, hosszú távú repülőutak megtételére alkalmas légi jármű született. Az utastér, a raktér és az üzemanyagtartályok mintegy beépültek a szárnyakba, így hozva létre a jellegzetes V-alakot. Az előzetes számítógépes kalkulációk szerint azáltal, hogy javult a repülőgép aerodinamikája, 20%-kal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a jelenleg legfejlettebb repülőgépekhez képest.