Több kerékpárt szállítanak a balatoni és a velencei-tavi vonatok

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 01. 17:48

Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal bővültek egyes balatoni és velencei-tavi vonatok.

A MÁV-START a biciklis utasok számának ugrásszerű növekedése miatt, a Balatonra közlekedő Déli -> Parti sebesvonatok közül naponta kettőben, hétvégén pedig hatban nagy befogadóképességű, 28 kerékpár szállítására alkalmas kocsikat állított forgalomba – közölte a társaság.

Ezen felül hétvégéken az egyes Budapest és Székesfehérvár között közlekedő G30-as gyorsított vonatokat is felszerelik ilyen típusú kocsikkal.

További változás, hogy augusztus 3-ától a társaság eltörli a kerékpárhelyjegy-váltási kötelezettséget az összes Déli -> Parti vonaton.
A balatoni vonatok közül például a Déli pályaudvarról naponta 8.05-kor Balatonszentgyörgyre, a hétvégéken pedig a Déli pályaudvarról 10.05-kor Fonyódra induló járatokat szerelik fel ezekkel a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal. A többi Déli -> Parti sebesvonatban szerelvényeként kétszer 8, azaz összesen 16 bicikli elszállítására képes kocsival biztosítják a nagyobb kerékpár-szállítási kapacitás.

Évente több mint 300 ezren veszik igénybe a kerékpárszállítást a MÁV vonatain

Fotó: MÁV

A hétvégéken a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 10:40-kor Székesfehérvárra induló G30-as gyorsított vonatokban is nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik közlekednek majd, ezzel könnyítve a kerékpárral eljutást a Velencei-tóhoz.

A kapacitásnövelés mellett pozitív változás, hogy augusztus 3-tól már nem minden balatoni távolsági vonatra kötelező a kerékpárok számára a helyfoglalás, így a kerékpárral utazók számára, a fenti vonatokat igénybe véve, a tóparton teljes rugalmasságot biztosít a vasúti társaság a menetjegyük érvénytartamán belül.

A MÁV-START idén nyáron már mintegy 24 ezer biciklit szállított a vonatokon, ugrásszerűen, 25 százalékkal nőtt a szállított kerékpárok száma – írták.