TOP50 – Oszkó-Jakab Natália: A nehéz időkben még nagyobb szükség van a minőségi feltöltődési lehetőségekre

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2023. április 11. 17:42

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Oszkó-Jakab Natália, a Brüsszeli Liszt Intézet intézetigazgatója, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) társelnöke másodszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, az utazási piac szereplő és a szakmai szervezetek után most az attrakciókat vesszük sorra – a szerk.

*

A Művészetek Völgye 2022-ben is jó évet zárt, jobbat, mint amire számítottak. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján a 10 nap alatt 120 000 látogató fordult meg, és a rendezvény történetében először egy napra ki is tehették a megtelt táblát.

„2021-ben több nagy fesztivált nem tudtak megrendezni, ezért akkor sokan jöttek a Művészetek Völgyébe szórakozni, kikapcsolódni. 2022-ben más volt a helyzet, de így is húsz százalékkal több látogatónk volt, mint az előző évben" – mondja Oszkó-Jakab Natália.

A látogatók a tíz nap alatt kétezernél is több program közül válogathattak, negyven helyszínen és három településen, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Tavaly nagyon megugrott a fiatalok aránya, de a Művészetek Völgye továbbra is szeretné megőrizni azt a karakterét, hogy itt a családok, a különböző generációk egyaránt jól érezhetik magukat, és megtalálhatják a kedvükre való programot.

A Covid utóhatásai kevésbé érintették a Művészetek Völgyét, hisz azt szabad téren, nagy területen rendezik meg, de például a jegyvásárlással való kivárás, illetve a rendezvényszektor bizonyos területein jelentkező munkaerőhiány náluk is érezhető volt.

Oszkó-Jakab Natália, a Brüsszeli Liszt Intézet intézetigazgatója, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) társelnöke

Fotó: Kelemen Gergő

Oszkó-Jakab Natália alapító-főszervezője a 2016-ban indult hegyaljai Kerekdomb Fesztiválnak is, amely szintén sikerrel zárult ősszel. A borról és kultúráról szóló rendezvényt egyre többen fedezik fel, 2022-ben három nap alatt ötezer látogató fordult meg Tállyán.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) 2022-ben is megrendezte a Rendezvény Restart konferenciát, ahol a kulturális, üzleti és sportrendezvények szervezésében dolgozó szakemberek találkoztak, hogy megvitassák az elmúlt időszak tapasztalatait. Elindult a RaKÉTa program, amely magába foglalja az MTPA rendezvényipari képzéssel összefüggő projektjeit. Digitális térképen összegyűjtötték a rendezvényipari szakemberek számára indított képzéseket, hogy ezzel is segítsék például a rendezvényszervezés vagy a hang-, illetve fénytechnikusi szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A program keretében képzési ösztöndíjat is indítottak, ennek köszönhetően 26 fiatal kezdhette meg tanulmányait a partnerintézményeknél.Az MTPA rendszeresen szervez MeetUpokat is, amelyek legfőbb célja, hogy a szakmában dolgozók továbbképezhessék magukat. Az előadások, kerekasztal-beszélgetések során a résztvevők találkozhatnak a rendezvényipar meghatározó szereplőivel és tapasztalatot cserélhetnek a rendezvényszektor egészét érintő témákról.

A brüsszeli Liszt Intézet igazgatójaként a szakember szeptember óta a belga fővárosban él, ahol a magyar kultúra sokszínűségével nyeri meg a külföldi és magyar látogatókat. Ősszel az intézet volt az MTPA új, határokon átívelő programjának, a Visibilitynek az egyik állomása. A rendezvénysorozat célja, hogy a külföldi partnerek megismerhessék a magyar lehetőségeket, és ez teret nyisson az országokon átívelő együttműködéseknek.

Oszkó-Jakab Natália szerint a rendezvényszervezőknek viharos időkben is meg kell őrizniük annak a reményét, hogy meg tudják valósítani azt, amit szeretnének, hisz az embereknek a nehéz időkben még nagyobb szüksége van a rendezvényekre, fesztiválokra és minőségi feltöltődési lehetőségekre.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)