Töretlen az osztrákok utazási kedve, fellendült a benzinturizmus

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. március 10. 13:56

Az orosz-ukrán háború ellenére több mint biztatóak a foglalási számok az osztrák utazási irodáknál. Közben az ausztriai benzinkutak magasra szökött árai miatt az elmúlt napokban a benzinturizmus fellendülése volt megfigyelhető Magyarország felé.

Az utazási foglalások számában még nem érezhető negatív trend, egyelőre töretlen az osztrákok utazási kedve – nyilatkozta az ORF közszolgálati adónak Eva Buzzi, az osztrák utazási irodákat tömörítő Österreichischer Reiseverband (ÖRV) elnöke a GD Consulting blogjának beszámolója szerint.

A szövetség tagjainak visszajelzései alapján idén Görögország, Spanyolország és Olaszország a sláger, a március elejétől megindult foglalások nagyon biztatóak, egyes irodák esetében a volumen már megegyezik a rekordévnek számító 2019-es év hasonló időszakában rögzített foglalásállománnyal. A kereslet alapján nagy visszatérőnek ígérkezik az USA, mint nyaralási célország, amely igencsak népszerű a nyári körutazást tervezők körében.

Eva Buzzi tájékoztatása szerint az ukrajnai háborúnak rövid távon még nincs kihatása a foglalásokra, hogy ez így marad-e, természetesen „nagyban függ a helyzet alakulásától”. A magas üzemanyagárak miatt ugyanakkor nem kerülhető el az utaztatási szektorban a jelentősebb drágulás, az ÖRV elnökének véleménye szerint a repülős utakat tervezők számíthatnak komolyabb felárra a kerozin magas világpiaci ára miatt. Az Austrian Airlineshoz beérkező jegyvásárlások a járványügyi korlátozások eltörlésének hatására „kilőttek”, az elmúlt két hétben a 600 ezret is meghaladta a járatokra értékesített repülőjegyek száma.

Már elérte a 2 eurót a benzin ára Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Benzinturizmus a magyar–osztrák határon

Ausztriában egyes benzinkutaknál már elérte a 2 eurót a forgalmazott dízel és benzin literenkénti fogyasztói ára, ez az összeg a 2008-ban mért, hasonlóan rekord magas árat is meghaladja. A magyarországi hatósági árak miatt az osztrák–magyar határ két oldalán akár 70 cent is lehet a különbség a literenként üzemanyagárakban, emiatt néhány nappal ezelőtt a benzinturizmus fellendülését lehetett tapasztalni.

Mindeközben az osztrák kormány több tagja az Egyesült Arab Emirátusokba utazott, hogy olyan alternatív energiahordozók előtt nyissák meg az utat, mint a cseppfolyós gáz (LNG), illetve a folyékony hidrogén. „Nem szabad azonban csodát várni, az orosz gáztól való függőségünket nem lehet pár hónap alatt semlegesíteni” – nyilatkozta az Emirátusokból hazatérve Karl Nehammer osztrák kancellár.A bizonytalan nemzetközi helyzet és a magas energiaárak miatt a turisztikai szakértők továbbra is a belföldi és a közeli régiós utazási trendek folytatását valószínűsítik. Az osztrák gazdasági kamara (WKO) a magas energiaárakra való hivatkozással az „ökoszociális adóreform” elhalasztását javasolja. Az elfogadott adótörvény értelmében ugyanis idén július 1-tól a szén-dioxid-kibocsátást klímavédelmi célból megadóztatnák Ausztriában, ami elsősorban az energiaigényes ágazati szereplőket érintené hátrányosan. A WKO elnöke, Harald Mahrer szerint az elszabadult energiaárak mellett kérdéses a törvény hatálybalépésének időzítése, javasolják annak elhalasztását.