Tovább bővül a hazai hajós piac

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 11. 11:31

Egyértelműen a hajós piac bővülését jelzik az idei Balaton Boat Show számai. A hajókiállítás 2015 óta több mint másfélszeresére nőtt, a kiállítók száma 50%-kal, a bemutatott hajók száma pedig 75%-kal növekedett, a látogatók száma idénre megduplázódott.

Idén közel 15 hajópremier – köztük egy 36 lábas elektromos yacht világpremierje – várta idén a látogatókat, és számos új márka is a Balaton Boat Show-t választotta piacra lépése egyik startkövének. A helyszín, a balatonkenesei Marina-Port sajátossága, hogy a vízen mutathatják be a kereskedők a hajókat, mindig fokozott érdeklődést generál. A vízi hajóhelyek a kiállítás előtt jó egy hónappal megteltek és idén először már az esemény végével befutottak a jelentkezések a következő évi seregszemlére.

Tendenciának tűnik a vitorlás hajók esetében a 35 láb feletti, sőt egyre inkább a 40 láb feletti hajók iránti növekvő igény. Sokan itthonra, akár nyaraló helyett, sokan befektetési céllal, sokan pedig külföldre keresnek hajókat. Idén többen számoltak be komplett charter flották iránti befektetői érdeklődésről is, ami újabb lendületet ad a piacnak. A hajózás, mint szabadidő eltöltési lehetőség iránti növekvő igény hozza magával ezt a keresletnövekedést, melynek jelentős része a motoros és elektromos hajók piacán csapódik le.

Idén rekordszámokat produkált a Balaton Boat Show

Fotó: turizmus.com

A Balatonon is évek óta emelkedik, a kiállításon tapasztalható érdeklődés alapján pedig biztosan kijelenthető, hogy ugrásszerűen megnőtt az elektromos hajók iránti kereslet, ma már nagyon sokan választják vitorlások helyett is. Az is megfigyelhető, hogy egyre több 30-40 láb közötti, tágas életteret nyújtó, akár több hálószobát vagy fedélzeti konyhát is tartalmazó modell kerül vízre.

Stratégiai megállapodás is született az idei kiállításon, itt jelentette be ugyanis a hazai hajós piac két nagy rendezvénye a Balaton Boat Show és a Budapest Boat Show, hogy a jövőben kölcsönösen megosztva egymással tapasztalataikat, az események közös fejlesztésével, kommunikációs együttműködéssel és a kiállítók számára plusz megjelenés biztosításával igyekeznek segíteni a piac fejlődését, a kereslet és a kínálat találkozását.

Kapcsolódó cikkek