Turizmus és állatvédelem

Forrás: turizmus.com

 2018. január 30. 10:05

Számos állatvédelmi szervezet nem javasolja a turistáknak, hogy vadállatokkal szelfizzenek, és lehet, hogy idővel cirkuszokban sem engedélyezik a fellépésüket.

A közelmúltban adtunk hírt arról, miszerint számos állatvédelmi szervezet nem javasolja a turistáknak, hogy vadállatokkal szelfizzenek, mert ez eszközzé, sima látványelemmé degradálja az állatokat, és akiknek a kép miatti „beállítása” önmagában állatkínzás lehet.  Hamarosan eljöhet az az idő, amikor a cirkuszokban sehol nem engedélyezik az elefántok felléptetését.

Egy közvélemény-kutatás szerint a svédek tiltják a vadon élő állatok produkcióit a cirkuszokban. A felmérést hamarosan magas szintű jogszabály megalkotása követi majd, a szándékból egy éven belül törvény válhat. Nem Svédország az egyetlen, amely tiltja az elefántok és más vadon élő állatok szerepeltetését, mert a mutatványok mögött legtöbbször kényszerítés, kínzó idomítás rejlik.

Számos ország állatjóléti szervezete hosszú évek óta tiltakozik a beöltöztetés és a mutatványok ellen, és több helyen már megtiltották a vadon élő állatok cirkuszi porondra vonszolását. Az állatok a XXI. században nem tartozhatnak a cirkuszhoz – idézi Camilla Björkbomnak, a svédországi állati jogok szövetségi elnökének szavait az alltomresor.se svéd turisztikai hírportál.

A svédek nem szeretik a vadon élő állatok szerepeltetését a cirkuszban

Fotó: turizmus.com

Már korábban is tilos volt olyan állatokat felléptetni, mint a majmok, ragadozók, orrszarvúk vagy zsiráfok a svédországi cirkuszokban. Az elmúlt három évben több hasonló szórakoztató létesítmény hagyta abba ezt a sokak szerint állatkínzó gyakorlatot.

A világszintű vita természetesen nem zárult le. A képet árnyalja az állatkerti ketrecek léte, a szafarik népszerűsége, egyes vadállatok ételként való feltálalása luxuséttermekben, vagy annak tudomásul vétele, hogy a turisták által előszeretettel látogatott távol-keleti országokban mit sem törődnek az állatvédelemmel, és a legfontosabb a megélhetés. Indiában, amely ugyancsak kedvelt turisztikai célország, az elefántokat kíméletlenül megölik, ha rárontanak a helyi lakosok vetéseire, vagy nem akarnak áruszállítási munkát végezni – mindez a jelenlegi helyzet sokszínűségére,  különböző életmódokra, valamint az említett országok eltérő gazdasági fejlettségére, esetleg hitbeli felfogására  utal, amelyek erősebbek ma még az állatvédelmi szempontoknál.

Kapcsolódó cikkek